Black Sea Oil & Gas a anunțat pe 23 noiembrie că a acordat contractul de antrepriză generală pentru gazele din Marea Neagră firmei GSP Offshore, controlată de omul de afaceri din Constanța, Gabriel Comănescu.
Contractul constâ în serviciile de proiectare, achiziție, construcție, instalare și punere în funcțiune („EPCIC”) precum și Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare, în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) localizat în platforma continentală a Mării Negre aparținând României.
Construirea întregii infrastructuri a proiectului se va realiza în aproximativ doi ani. 70% din costurile aferente activităților contractate, care reprezintă majoritatea costurilor totale ale proiectului în valoare de 400 milioane USD, vor reprezenta aport din România.
Execuția contractului EPCIC, care va fi realizată doar în cazul luării Deciziei Finale de Investiție („FID”) în proiectul MGD, acoperă achiziția, construirea, instalarea și punerea în funcțiune a ansamblului submarin de producție aferent zăcământului Doina, construcția, instalarea și punerea în funcțiune a unei noi platforme de producţie automate, amplasată pe zăcământul Ana (construită în şantierul GSP din Constanţa), sistemul de conducte submarine ce va lega platforma de producţie de ţărm, conducta de pe uscat şi noua staţie de tratare a gazelor (construită la Vadu). Un alt contract a fost încheiat pentru forajul celor cinci sonde de producție pentru care GSP va mobiliza platforma de foraj de tip jack-up GSP Uranus.
Mark Beacom, Directorul General Executiv al BSOG, a declarat: Am încheiat cu cel mai mare contractor offshore din România Contractul de antrepriză generală EPCIC și Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare pentru proiectul nostru MGD. Proiectul de pionierat MGD ar putea acoperi 10% din necesarul de gaze naturale al României, va utiliza serviciile contractorilor și subcontractorilor locali, va livra gaze naturale pe piața din România și va aduce beneficii semnificative atât comunității noastre locale, cât și țării”.
Mark Beacom, a atras însă atenția asupra faptului că: „Abilitatea noastră de a lua o decizie finală de a investi, odată ce am parcurs toate etapele rămase din proiect, este condiționată de aprobarea partenerilor și acționarilor, aprobare care la rândul ei depinde de impactul pe care noua Lege Offshore, în special noile prevederi fiscale cuprinse în lege, îl va avea asupra deciziei menționate de a trece la realizarea investiţiilor în proiectul respectiv”.
„Suntem mândri că am fost selectați pentru acest proiect important pentru România. Experienţa noastră locală şi globală în domeniul forajelor şi construcţiilor offshore, alături de activele și capabilitățile noastre din România, ne vor permite să realizăm cu succes proiectul MGD , a declarat Gabriel Comănescu, directorul general al GSP.