Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța caută specialiști cu care să ridice nava răsturnată  pe 24 noiembrie în Portul Midia. Cinci firme, românești și internaționale și-au oferit serviciile și expertiza pentru scoaterea navei la suprafață.

„Sunt două  firme românești, o firmă din Turcia, una din  Grecia și-o firma din Gibraltar. Vom trimite caietul de sarcini către toate aceste societăți și companii. Termenul  va fi vinerea viitoare”  a declarat Elena Șerban, director Compania Națională Administrația  Porturilor Maritime Constanța.

În caietele de sarcini se cere firmelor ofertante să întocmească planul de ranfluare a navei. Particularitatea tragediei din Portul Midia este marfa cu care este încărcată nava. Animalele în descompunere creează un mediu de lucru toxic, care impune măsuri suplimentare pentru  echipajul ce va lucra in zonă.  Vor fi cooptate mai multe firme de incinerare, în demersul neutralizării pericolului biologic, astfel încât odată scoase cadavrele oilor să  nu devina focar de infecție.

În acest moment nu se poate  face o estimare în privința costurilor. APMC Constanța  va apela la propria asigurare internatională, pentru demararea lucrărilor.

„Încercăm prin asigurarea noastra să putem lua o anumită sumă de bani pentru ramfluarea navei. Am făcut solicitare către asiguratorul din Londra să ne sprijine. Asiguratorul armatorului,va trebui  să preia aceste cheltuieli,” a menționat Elena Șerban director APMC Constanța.