Societatea Română de Dermatologie (SRD) continuă campaniile derulate în anii precedenți, pentru prevenția și depistarea cancerului de piele, în stațiunile din sudul litoralului.

În această vară, campania EuroMelanoma Day, ajunsă la cea de-a XIII-a ediție, promovează mesajul ”Știați că cea mai frecventă formă de cancer este cancerul de piele?” și are ca scop prevenția, depistarea și tratamentul cancerului de piele, în toate stadiile sale. Campania s-a derulat în unități de învățământ, precum școli, licee, în perioada mai-iunie 2018, în București, Iași, Cluj Napoca, Tg. Mureș, Constanța, Oradea, Sibiu și Craiova, în alte locații precum unități de producție, companii multinaționale etc.

O amplă campanie de informare în ceea ce privește depistarea melanomului și prevenirea cancerului cutanat se va desfășura în perioadele 3-5 august și 17-19 august, simultan în trei stațiuni din sudul litoralului, respectiv Mangalia (plaja Laguna), Jupiter (plaja Jupiter) și Venus (plaja Perla Venusului).

Special pentru turiști, SRD în parteneriat cu Primăria Mangalia oferă consultații de specialitate, în perioada menționată, între 08:00-12:00 și 15:00-18:30, unde 12 medici dermatologi din țară, câte patru în fiecare stațiune, vor oferi consultații și informații gratuite pacienților, dar și turiștilor doritori de investigații de prevenție. Pe lângă informații legate de depistarea melanomului și prevenirea cancerului cutanat, aceștia vor mai primi și mostre de creme fotoprotectoare.

Organizatorii precizează că, acest trend crescător poate fi stopat, iar cancerul de piele poate fi tratat dacă este depistat la timp. În acest sens, specialiștii recomandă tuturor să se protejeze întotdeauna când se expun la soare, să evite expunerea prelungită și să se adăpostească de soare sub o umbrelă și pe cât posibil să evite expunerea la soare la orele prânzului. Alte sfaturi ale dermatologilor se referă la: îmbrăcămintea corespunzătoare (purtarea hainelor în culori deschise, a hainelor cu mâneci lungi, o pălărie cu bor larg și ochelari de soare cu protecție UV. Pentru copii, se recomandă haine special concepute cu protecție solară inclusă); aplicarea cremelor cu protecție solară (este indicată verificarea factorilor de protecție solară ridicată atât împotriva radiațiilor UVA, cât și a celor UVB, cu reaplicare constantă, deoarece aceste creme au efect maxim după aproximativ 30 de minute, iar efectul durează în medie 2-3 ore).

Copiii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta probleme de sănătate, pe termen lung, legate de expunerea prelungită la soare. Joaca în aer liber este importantă, dar o atenție sporită este necesară pentru a preveni arsurile solare. De aceea există creme cu altă compoziție, dedicate copiilor. Organizatorii evenimentului mai recomandă urmărirea și verificarea pielii pentru leziunile care își schimbă dimensiunea, culoarea și/sau forma, se diferențiază față de restul leziunilor (semnul „rățușca cea urâtă”), sunt asimetrice sau au margini neregulate, sunt aspre (uneori se pot simțiți leziunile înainte ca ele să devină vizibile), prezintă multe culori pe suprafață, sunt pruriginoase, sângerează sau supurează și au aspect perlat, arată ca o rană, dar nu se vindecă. În aceste situații, prezentarea la medic este iminentă.

Articolul precedentZiua multietnicității dobrogene – sâmbătă, în Piața Ovidiu
Articolul următorŞeful de la Protecţia Consumatorilor din Constanţa, agresat în timpul unui control la o terasă din Neptun