Contractul de proiectare și execuție pentru investiția ”Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creșterii adâncimilor șenalelor și bazinelor și a siguranței navigației în Portul Constanța”, a fost semnat, marți.
Contractul a fost semnat de CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, în calitate de beneficiar, și de Impresa di Costruzioni Ing e Mantovani SPA, în calitate de antreprenor. Valoarea contractului este 139.317.822,44 lei, fără TVA, iar durata de execuție este de 20 de luni.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare POIM 2014-2020, Axa Prioritară 1 Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a transportului cu metroul Obiectivul Specific 1.3 Creșterea gradului de utilizare a căilor navigabile și a porturilor situate pe rețeaua TEN-T centrală.
În contract sunt prevăzute lucrări de dragaj pentru aducerea la cota proiectată a bazinelor și șenalelor din Portul Constanța, adâncirea bazinului portului de lucru și a șenalului de acces către acesta din Portul Constanța Sud.
În bazinul portului de lucru unde adâncimea proiectată este de 7 metri se va draga până la adâncimea de 9 metri. Proiectul mai include lucrări de protecție a cheurilor din portul de lucru și realizarea unui sistem hidrografic, respectiv o navă hidrograf.
Acest proiect este implementat în scopul asigurării condițiilor de navigatie în siguranță pe șenalele de acces, bazinele de manevră și bazinele danelor din portul Constanța.
Obiectivul principal al Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța îl constituie asigurarea condițiilor optime pentru dezvoltarea Portului Constanța, în sensul consolidării poziției acestuia ca port maritim eficient, durabil și sigur, cu rol esențial în dezvoltarea economică a țării.