Primul ordin de protecție provizoriu într-o situație de violență în familie din județul Constanța a fost emis după ce un bărbat, în vârstă de 27 de ani, și-ar fi agresat fizic soția pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

Polițiștii constănțeni au emis, luni, primul ordin de protecție provizoriu într-o situație de violență în familie, după ce au aplanat un conflict apărut într-o familie din municipiul Constanța. Deplasați la fața locului, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat, în vârstă de 27 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și-ar fi agresat fizic soția. „Având în vedere situația, în baza Legii 217/2003 și a dispoziției OMAI 146/2018, polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu au constatat că în cazul expus există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică. Astfel, polițiștii constănțeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbatul în cauză, acesta fiind evacuat din locuință. De la intrarea în vigoare a legii, este primul ordin de protecție provizoriu emis de polițiștii constănțeni”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. Totodată, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Începând cu data de 28 decembrie 2018, polițiștii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător. Ordinul de protecție prevede că agresorul este obligat să părăsească temporar locuința comună și să păstreze o distanță de minim 300 de metri față de victimă.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

Cu ocazia intervenției, în vederea stabilirii existenței unui risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, polițiștii evaluează situația de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viața sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate.

Articolul precedentConstanța are un nou subprefect
Articolul următorFOTO| Incendiu puternic la Dunăreni.Casă distrusă de flăcări