Muzeul de Artă Populară Constanța marchează Centenarul Marii Uniri printr-o serie de manifestări culturale menite să pună în valoare specificul etnografic al spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră. Simpozionul „Memoria satului dobrogean” se va desfășura sâmbătă, 22 septembrie, în localitatea tulceană Vișina, la care vor participa specialiști de la muzeele de artă populară din Constanța, Tulcea și București.
Casa bătrânească de la Vișina, văruită în alb, cu tâmplăria vopsită în albastru și roșu, cu acoperiș din stuf, conform arhitecturii tradiționale a locului, păstrează între pereții săi memoria satului dobrogean. Deoarece aici se desfășoară periodic obiceiuri și tradiții ale românilor și etniilor din Dobrogea, Muzeul de Artă Populară din Constanța și-a propus să organizeze în „casa vie” de la Vișina, simpozionul „Memoria satului dobrogean” .
Un întreprinzător privat, Bianca Folescu, prin comunitatea „Suvenir din Dobrogea”, a avut inițiativa de a achiziționa o casă bătrânească bulgărească din satul tulcean Vișina, pe care a reabilitat-o, păstrând aprope întocmai atât elementele de arhiectură tradițională dobrogeană de exterior cât și obiectele din interior.
„Vrem să punem în evidență arhitectura și amenajarea unei gospodării vii, dobrogene. Să aducem o parte din meșteșugarii dobrogeni, să arătăm frumusețea acestei zone prin complexitate multietnică, atăt prin culoarea costumelor tradiționale căt și prin gastronomia diversificată. Gospodăria de la Vișina, reproduce în fiecare odaie un interior specific a cinci comunități din Dobrogea: română,lipovenească, aromână, tătară și bulgară ” a declarat Bianca Folescu
Sursa foto Suvenir din Dobrogea/facebook.com