În acest an Ziua Dobrogei, 14 noiembrie, va fi celebrată de autoritățile constănțene în cadrul unui Program județean integrat de acțiuni cu titlul “Dobrogea online. Istoria și educația rezistă crizei”.

Programul de acțiuni se va derula în perioada 14-23 noiembrie, sub motto-ul “Istoria și educația nu abdică nici în situații de criză!”.

Având în vedere situația epidemiologică actuală delicată și măsurile conexe acesteia, programul integrat de acțiuni cultural-științifice se va desfășura în spațiul virtual / online.

Motto-ul ales pentru acest program ilustrează capacitatea societății românești în ansamblul ei de a nu abdica, în nici o situație de criză și nici în cea prezentă, de la onoranta ei obligație de a asigura transmiterea moștenirii noastre culturale ancestrale către noile generații. Istoria și educația nu abdică nici în situații de criză! – acesta este mesajul de bază al programului. Dobrogea reprezintă expresia sintetică a acestei moșteniri culturale, care include fabuloase întâlniri perene și sistemice între culturi, tradiții, mentalități, cutume, confesiuni, etnii și totodată expresia unei rezistențe colective în fața crizelor, rezistență care se perpetuează și astăzi.

Mesajul pozitiv al acestei program găsește împreună Instituția Prefectului,  autoritățile locale, comunitatea culturală și academică locală, cetățenii municipiului și județului Constanța, programul integrat de acțiuni construind o platformă de coeziune culturală și civică a instituțiilor și cetățenilor Dobrogei.

Principalele activități organizate de Primăria municipiului Constanța în cadrul acestui program:

VOCILE DOBROGEI – Eveniment online de tip integrat “Vocile Dobrogei. Culturi, comunități, instituții”: mesaje de salut cu ocazia Zilei Dobrogei (format video), postate pe paginile web și Facebook ale Primăriei, pe întreaga perioadă de derulare a programului.

http://www.primaria-constanta.ro/, https://www.facebook.com/PrimariaConstanta/

TINERII DOBROGEI – Concursul școlar tematic de creație literară (eseuri și compuneri), desene, grafică, fotografie, afișe și logo-uri cu tema „Dobrogea în care trăiesc”, dedicat elevilor din județul Constanța, desfășurat de Primăria municipiului Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport a Județului Constanța.

IVIITORUL DOBROGEI – Chestionar online cu tema „Orașul în care vreau să trăiesc”, adresat locuitorilor municipiului Constanța, derulat în perioada 16-23 noiembrie. Chestionarul are ca obiectiv colectarea de propuneri privind îmbunătățirea calității vieții acestora și valorizarea patrimoniului Constanței.

Începând de sâmbătă, 14 noiembrie 2020, Teatrul de Stat Constanța va marca sărbătorirea Zilei Dobrogei, stabilită la data la care, în anul 1878, Dobrogea a revenit la teritoriul național.

„Dorim să celebrăm cultura și creativitatea spațiului dobrogean și din acest motiv am ales să onorăm autorii contemporani importanți, cu origini pe aceste meleaguri.  Astfel, vom difuza înregistrări cu actorii teatrului recitând poezii semnate de autori dobrogeni. De asemenea, vom difuza pe pagina noastră de Facebook un spectacol-lectură, realizat tot online, cu o piesă ce poartă semnătura unui dramaturg din nordul Dobrogei. Anul acesta, putem marca acest moment festiv doar online, pentru că este o perioadă nefastă inclusiv pentru instituțiile de spectacole, care nu pot programa reprezentații cu public,” transmite Teatrul de Stat Constanța.

Veți putea viziona recitări de poezii scrise de Nicolae Motoc, Virgil Teodorescu, Alexandru Protopopescu, Ștefania Plopeanu (Mincu), Iulia Pană (Gheorghe) și Vasile Cojocaru. Piesa pe care actorii o vor lectura a fost nominalizată de UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2004: „Ultimul tren spre casă” de Ștefan Caraman. 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentTeatrul de Stat Constanța, albastru de Ziua Mondială a Diabetului
Articolul următorBilanț coronavirus: 9.460 de cazuri noi și 129 de decese. Vezi situația pe fiecare județ