Cea de-a II-a ediție din anul 2019 a programului „Cadet în Forțele Navale” se desfășoară în perioada 2-8 septembrie, la Constanța.

40 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a de la școlile gimnaziale din comuna Ciurea, județul Iași, au răspuns „Prezent!” la invitația marinarilor militari și își vor petrece, la malul mării, ultima săptămână de vacanță.
Programul este organizat de Statul Major al Forțelor Navale și Direcția Hidrografică Maritimă, cu sprijinul Primăriei Comunei Ciurea, și cuprinde vizite la instituțiile de învățământ militar de Marină, activități interactive cu echipajele unor nave militare din portul Constanța, cu scafandrii militari și cu specialiștii Direcției Hidrografice Maritime, pentru stimularea interesului elevilor față de profesia militară. De asemenea, elevii ieșeni participanți vor vizita Muzeul Național al Marinei Române și alte obiective turistice din Constanța.
Comuna Ciurea din județul Iași se leagă într-un mod inedit de Forțele Navale Române și, în special, de Direcția Hidrografică Maritimă, deoarece în această localitate ieșeană și-a pierdut viața marele hidrograf român Alexandru Cătuneanu, un comandor de Marină care a pus bazele Hidrografiei românești, la cumpăna secolelor XIX-XX, și al cărui destin s-a încheiat în mod tragic în „Catastrofa de la Ciurea”, cum este denumit cel mai grav accident feroviar din România, petrecut în luna ianuarie 1917, în gara din localitate.
În luna ianuarie 2019, pentru a aduce un pios omagiu victimelor acestei catastrofe, Statul Major al Forțelor Navale și autoritățile publice din comuna Ciurea au organizat o ceremonie militară și religioasă, prilej cu care reprezentantul conducerii Statului Major al Forțelor Navale, a acordat școlii din localitate denumirea „Comandor Alexandru Cătuneanu”, o personalitate marcantă a Marinei Militare Române, care a contribuit la dezvoltarea hidrografiei, cartografiei și oceanografiei în România.

Articolul precedentCăutat internațional pentru furturi comise în Austria, prins la Constanța
Articolul următorVIDEO| Invazie de meduze pe litoral