Administraţia Naţională ”Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a început lucrările de combatare a eroziunii costiere – faza a doua a unui proiect cu finanţare europeană, în valoare totală de 800 milioane de euro.

Mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre cu ajutorul a peste doi km de țeavă, care acum se montează în zona de nord a plajei din Năvodari. Prin aceasta și cu ajutorul unei nave specializate de ultimă generație – o dragă absorbant refulantă, plajele litoralului constănțean se vor extinde chiar și cu 100 de metri față de lățimea actuală.Începem anul acesta cu plaja din Mamaia și Năvodari și vom continua anul viitor cu cele din Eforie și Costinești. Până în 2023, suntem convinși că vom ajunge cu înnisiparea până în sudul litoralului, la 2 Mai. În total, peste 10 milioane de m² de nisip vor fi adăugați la plajele deja existente, a declarat Bogdan Bola, director  Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Vor începe şi lucrările pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol şi Periboina, ale căror costuri se ridică la aproape 15 milioane de euro.  În aceste zone, vor fi construite amenajări speciale de mediu, cu un aport semnificativ în reducerea riscului de deteriorare sau de pierdere a habitatelor şi dezvoltarea biodiversităţii marine.

Vor fi realizate şi structuri hidrotehnice cu rol de protecţie suplimentară şi de fixare a aluviunilor, precum şi lucrări de consolidare a falezelor. În această etapă, un rol important îl vor avea şi lucrările de stimulare şi refacere a ecosistemului marin.

„Specialiştii români intenţionează să implanteze pe o suprafaţă de aproape 800.000 mp de iarbă marină (zostera noltii/ cystoseira barbata), cu scopul de a asigura protejarea biodiversităţii apei Mării Negre şi a creşterii calităţii acesteia. Cea mai mare suprafaţă, de peste 500.000 mp de iarbă marina va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn. Ideea este promovată şi la nivel mondial de către un grup de oameni de ştiinţă britanici au lansat un proiect „de urgenţă”, de restaurare a ierburilor marine. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează şi carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală”, scrie în comunicat.

Alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse în următorii 3 ani cu peste 200 de hectare de plajă şi vor fi redate turiştilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie – în etapa I) şi plajele (Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai – în etapa II).

 

Sursa: Realitatea de Constanta