Barja care transporta peste 1000 tone deșeuri din Serbia cu destinația Turcia, a fost oprită de către Garda de Mediu și Poliția de Frontieră la Cernavodă

 

În data de 03.08.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali , comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu  Constanța și reprezentanți ai Căpităniei Cernavodă au procedat la efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, a unui convoi format dintr-un împingător cu şase barje, sosit în portul Cernavodă, din direcția Serbia. Convoiul era format din cinci barje încărcate cu cereale şi una cu 1054,6 tone deşeuri din fier, conform documentelor.  În realitatea în amestec cu deșeuri provenite de la dezmembrări auto, DEEE-uri, deșeuri textile, deșeuri plastic, lemn. Deșeurile erau expediate din Serbia cu destinația Turcia, cu tranzit pe teritoriul României.

S-a stabilit faptul că transferul de deșeuri nu indeplineşte condiţiile legale, iar comisarii Gărzii de Mediu au luat măsura  interzicerii efectuării tranzitului pe teritoriul României a deșeurilor și returnarea acestora în țara de origine.

A fost întocmit dosar de cercetare penală.

Sursa: Realitatea de Constanta