Ca urmare a creșterii punctului de pensie, plafonul pensiilor până la care medicamentele sunt compensate de stat în proporție de 90% va fi majorat de la 1 ianuarie 2024. 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat un proiect de hotărâre de guvern, care urmează să fie aprobat până la finalul acestui an de către Executiv.

Proiectul de act normativ prevede modificarea anexei nr. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul hotărârii de guvern arată că sintagma “venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri” se înlocuieşte cu sintagma “venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 1.830 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri”.

Inițiatorii actului normativ argumentează că majorarea plafonului la 1.830 lei pe lună are vedere creșterea cu 13,8% a valorii punctului de pensie, începând cu data de 1 ianuarie 2024, “astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”.

De la 1 ianuarie, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei, transmite 360medical.ro. Potrivit legislației, finanţarea compensării medicamentelor pentru pensionarii cu pensii mici se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi de 40% din bugetul Ministerului Sănătăţii, sub formă de transferuri către FNUASS.

În perioada ianuarie – septembrie 2023, în cadrul programului de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B au fost eliberate 2,01 milioane de rețete aferente unui număr de 432.525 de pensionari, cu o valoare totală de 238,4 milioane lei, potrivit datelor prezentate în nota de fundamentare a actului normativ.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentAlexandra Păcuraru | Vedem că aleșii își acoperă lăcomia și incompetența cu măsuri care vor lovi în bunăstarea românilor
Articolul următorRafila avertizează că pot reapărea şi alte boli contagioase, considerate eradicate, dacă oamenii nu se vaccinează