Un  transport de animale către Arabia Saudită a fost reținut de inspectorii ANSVSA în portul Midia.

Având în vedere situația generată de accidentul produs pe 24 noiembrie, care a implicat nava de transport animale vii, Queen Hind, ANSVSA a dispus suplimentarea echipelor de medici veterinari care verifică îmbarcarea pe nave a animalelor din Postul de Inspecție la Frontieră Constanța Nord, cu câte 5 medici veterinari din cadrul DSVSA Constanța.

”La una dintre nave, inspectorii au depistat neconformități privind echipamentele necesare asigurării bunăstării și trasabilitatea animalelor. Nava urma să transporte un număr de 16.500 de ovine, iar la data efectuării controlului era încărcată în jur de 50% din efectivul destinat acestui transport. Nu toate boxele erau dotate cu un număr corespunzător de jgheaburi de adăpare. De asemenea, cantitatea de furaje încărcată era insuficientă față de cea necesară. Animalele vor fi menținute pe navă până la remedierea neconformităților constatate, dar nu mai mult de 72 de ore, ” au declarat inspectorii ANSVSA.

De asemenea, celula de criză constituită la nivelul ANSVSA a primit atribuții suplimentare care privesc monitorizarea exporturilor navale, respectiv afluirea animalelor către punctele de ieșire unde acestea se îmbarcă, graficul de sosire/plecare ale navelor în port, controalele efectuate de către serviciile veterinare la îmbarcarea animalelor în vederea transportului.

În ceea ce privește animalele aflate pe nava care a eșuat în portul Midia, au fost salvate în total 252 de oi, din care au supraviețuit 181, cărora li se asigură asitența sanitară veterinară permanentă.