Pescuitul din sudul litorarului românesc a devenit de la an la an o atracție importantă pentru turiști. Totodată, este un obicei specific zonei și o activitate care, spun pescarii, se practică mai mult din plăcere, pentru că veniturile nu sunt suficiente pentru a asigura supraviețuirea.

Jurnaliștii Realitatea PLUS au stat de vorbă cu Adrian Purice, pescar în Mangalia de aproximativ 30 de ani, care le-a dezvăluit câteva aspecte ale artei de a pescui la țaparină.

”Trage peștele când se agață, deci ridici de lansetă în sus, faci odată, de două ori și firul se simte când se agață peștele.” ne explică Adrian Purice, pescar.

Reporter Realitatea Plus: ”-Ati spus ca pescuiti de 30 de ani, ati prins in acesti 30 de ani un peste mai rar pentru aceasta zona?”

Adrian Purice, pescar: ”-Am prins pastrav de mare care nici eu nu credeam ca exista in Marea Neagra dar e mai rar, arata ca pastravul de la munte numai ca e mai mare am luat 3 kg jumate, are carnea ca somonul, portocalie; si pește papagal care am vazut numai la televizor, plat, cam asa de mare cu dinti ca de oaie.”

”E liniste e frumos, stii ca prinzi peste ajungi la mal faci un gratar, il prajesti, mananci ceva bun si proaspat. Cel mai bine si cel mai repede prinzi pește asa in deriva ca il cauti, daca nu e acolo asa te ancorezi nu dai de pește trebuie sa scoti ancora pe urma iar sa o arunci, pe cand in deriva se duce si cauta barca singura pestele.”

”Poti sa prinzi azi un kg de peste, maine 2, 3, 5. Difera de la zi la zi, depinde si cum sunt curentii cum bate vantul apa mai rece apa mai calda. Daca se raceste apa poti sa iei si calcan la volta sau daca bagi plase. (…) ” explică specialistul.

Reporter Realitatea Plus: ”- Le romandati celor de acasa sa se apuce de pescuit? Și daca da ce sfaturi le dati?”
Adrian Purice, pescar: ”- Da, le recomand ca e placut.”

Reporter Realitatea Plus: ”- Care ar fi sfaturile pt un incepator? Ce tip de undita sa isi cumpere?”
Adrian Purice, pescar: ”- Mulineta, lanseta, taparine, plumburi, vartejuri, tot ce este necesar pentru a pescui la taparina pt stavride pt lufar. E usor, e simplu. Nu e greu. Vii ai vazut daca iti place continui, daca nu … Majoritatea care au venit la pescuit le-a placut nu s-au plictisit e bucuria aia cand prinde pește.”

Pe lângă explicațiile și sfaturile pe care pescarul ni le-a oferit, am primit și o lecție de pescuit, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

”Aici trebuie sa-l cauti in primul rand, noi dam ca stiu eu unde sa-l caut dar altii se plimba, se duc mai la sud mai incolo s-au imprastiat ca nu stiu unde e pestele. Guvidele manaca la pipota la carne de pui cu sofran sau depinde. Ai stavride l-ai taiat bucatele mici, l-ai bagat momeala si ai dat mai departe sau pipota cand e apa rece ii place rosu inima de vita, pipota.”

După ce este căutat în diferite zone și la diverse adâncimi, peștele este adus la mal, iar în aceeași zi este vândut.

Articolul precedentNicolae Ciucă îi liniștește pe români. Ce spune fostul ministru al Apărării despre fragmentele de dronă găsite în Tulcea – Declarații cruciale
Articolul următorRomânia s-a calificat după 40 de ani în sferturile Campionatului European de volei