Sărbătoare uriașă pentru creștinii ortodocși, duminică, 8 mai.

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele veșnice) și pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormântul său).

Sfântul Ioan Evanghelistul a fost cel mai tânăr dintre cei Doisprezece Apostoli. De altfel, Ioan a fost unul din Apostolii cei mai apropiați ai Domnului Iisus.

Sfântul Ioan a fost fiul lui Zevedei și al Salomeei, de meserie pescar și originar din Betsaida.

La Cină cea de Taină el s-a rezemat pe pieptul Domnului și așa s-a împărtășit din Tainele lui Hristos. Este ucenicul căruia Domnul, când era răstignit pe Cruce, i-a încredințat pe Preacurată Să Maică. După învierea lui Iisus, Ioan a fost primul apostol care a cercetat mormântul gol. După moartea Maicii Domnului, Sfântul Apostol Ioan a mers la Efes, în Asia, propovăduind credință lui Iisus. Din porunca lui Domitian împăratul (81-96), „Apostolul dragostei” a fost surghiunit în insula Patmos și acolo a viețuit multă vreme. Tot acolo a scris și Evanghelia să, cele trei Epistole și cartea Apocalipsei.

Conform Tradiției Bisericii, pe când depășise vârsta de o sută de ani, Sfântul Apostol Ioan a luat cu sine șapte ucenici, și ieșind din cetatea Efesului, le-a poruncit acestora să sape o groapă în formă de cruce, potrivit creștinortodox.ro.

Apoi, s-a întins în acea groapă și a poruncit să fie acoperit cu pământ. După ceva timp, când credincioșii au deschis mormântul Sfântului Ioan, nu au mai găsit trupul acolo. În ziua de 8 mai a fiecărui an, din acest mormânt se ridică o pulbere pe care locuitorii de acolo o numesc „mâna ce vindecă bolnavii”.

Pe locul mormântului Sfântului Ioan Teologul a fost ridicată, în secolele IV-V, o biserică, aceasta fiind înlocuită în secolul al VI-lea de un alt aşezământ, mult mai mare, ridicat de împăratul Iustinian.

Troparul Sfântului Ioan Evanghelistul

„Apostole a lui Hristos, de Dumnezeu iubite, grăbește de izbăvește pe poporul cel fără de răspuns. Că te primește când cazi către El, Cel ce te-a primit când te-ai rezemat pe pieptu-I; pe Care roagă-L de Dumnezeu cuvantatorule, și norul paganilor cel pus asupra noastră să-l risipească, cerându-ne nouă pace și mare milă”.

Sărbătoare 8 mai 2022. Ce NU ai voie să faci astăzi

În această zi, este interzisă munca de orice fel, fie reparat lucruri, fie băgat la spălat, fie orice altă activitate din gospodărie. Se rostesc rugăciuni pentru sănătate, prosperitate și liniște sufletească și nu se vorbește de rău aproapele. Creștinii ortodocși trebuie să respecte cu sfințenie anumite lucruri, astfel că, în ziua de duminică nu se muncește, ea fiind denumită de Dumnezeu ziua odihnei: „Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceţi; aceasta este odihna Domnului în toate locuinţele voastre”.

Articolul precedentIncendiu într-un hotel din Mamaia. Zeci de persoane evacuate
Articolul următorVremea 8 mai. Temperaturi ridicate și cer variabil – Ploi torențiale în mai multe regiuni