Un adevărat festin culinar a avut loc la Festivalul Sarayliei, desfășurat pe faleza din Techirghiol. În cadrul festivalului a avut loc o expozitie și un concurs cu premii de preparare a sarayliilor.  

Gospodinele au intrat în competiţie, pentru a-și etala priceperea în prepararea unuia dintre cele mai renumite deserturi turcești, sarailiile. La final cea mai bună rețetă a fost premiată și deliciosul desert a fost servit participanților. Atmosfera a fost asigurată de muzica și dansurile tradiționale turcești, oferită de ansamblul Sureya al Casei de Cultura „Constantin Tanase” din Techirghiol.

Ca în fiecare comunitate de turci, şi la Techirghiol, bucătăria turcească este ridicată la rang de artă, iar saraylia este un desert tradiţional care se prepară după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie.

Reţeta originală este foarte greu de preparat, fiind nevoie de aproximativ două zile de muncă, dar poate fi adaptată timpurilor moderne. Cea mai grea parte  este prepararea aluatului şi întinderea foilor care trebuie să fie atât de subţiri încât să vezi prin ele. După ce ce sunt gata, rulourile sunt aranjate în formă de colac într-o tavă rotundă. Se lasă la cuptor până când se rumenesc, iar la final se toarnă siropul.

Festivalul Sarayliei este un preambul a celei de-a 14 ediții a Festivalului de Artă Culinară Turcească, ce se va desfășura weekendul viitor pe pe malul lacului Techirghiol.

Sursa foto UDTR filiala Constanța

Articolul precedentVIDEO| Acțiune de amploare, percheziții, droguri, sume uriașe
Articolul următorConstănțeni fără apă caldă din cauza unei avarii