Institutul Yunus Emre din Constanța participă la proiectul Eforie Colorat, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale cu expoziția foto-documentară „Göbeklitepe” și Zilele Filmului Turcesc.

În zilele de 12 și 13 iulie 2021 la Grădina de Vară Cinemascop din Eforie Sud vor fi proiectate două filme turcești de comedie. Filmele sunt subtitrate în limba română. Intrarea este liberă.

12.07.2021, ora 21:20 – Kocan Kadar Konuș (2015) – Ai Crai, Ai Grai

Regia: Kıvanç Baruönü

În rolurile principale: Ezgi Mola, Murat Yıldırım

Filmul, adaptat după romanul omonim al autorului Şebnem Burcuoğlu și avându-i în rolurile principale pe Ezgi Mola și Murat Yıldırım, prezintă povestea lui Efsun, care nu își găsește jumătatea, în timp ce toate femeile din anturajul ei se pregătesc de căsătorie și visează la rochia de mireasă.

13.07.2021, ora 21:20 – Yol Arkadaşım (2017) – Tovarășul Meu de Drum

Regia: Bedran Güzel

În rolurile principale: Oğuzhan Koç, İbrahim Büyükak

Onur face o călătorie în care va găsi sensul prieteniei și va întâlni pe cineva special pe drum. O comedie despre viață.

Expoziție foto-documentară GÖBEKLİTEPE va fi deschisă publicului larg în perioada 12-18 iulie 2021.

Göbeklitepe este rezultatul unei mari organizări și imaginații și poate fi considerat ca punctul zero al istoriei, fiind unul dintre cele mai vechi monumente și primul de această dimensiune. Pentru o epocă în care oamenii trăiau ca vânători-culegători, construcția unor sanctuare care impuneau o arhitectura avansată stârnește astăzi o uimire generală. Reflectând lumea spirituală a oamenilor preistorici, înbogățită cu figuri animiste, sanctuarele fac din Göbeklitepe una dintre cele mai importante descoperiri din istoria arheologiei.

Imagine

După ani de cercetări arheologice detaliate, Göbeklitepe a oferit rezultate științifice solide care au permis reinterpretarea și reevaluarea revoluției neolitice și a condițiilor care au pregatit-o.  La acest moment se consideră că cea mai timpurie utilizare a locului datează de faza A a neoliticului pre-ceramic, 9600-7300 a.Chr., adică aproximativ cu 11600 de ani în urmă. Folosirea Göbeklitepe ca centru spiritual a continuat până în jur de 8000 a.Chr. când a fost abandonat și nereutilizat pentru alte scopuri. Toată această arhitectură monumentală scoasă la suprafață de către cercetările arheologice a făcut din Göbeklitepe un loc unic și special. În acest context, s-a decis înregistrarea sitului de la Göbeklitepe pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în cadrul celui de-al 42-lea Comitet al Patrimoniului Mondial din 2018. 

Göbeklitepe, primul sanctuar construit înainte de viața urbană, apare ca una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultimii ani privitoare la comunitățile umane de vânători-culegători, care erau încă departe de momentul de sedentarizare și practicare a agriculturii. Sanctuarul, pentru care nu a fost găsit încă un răspuns despre cum a fost construit acum 12000 de ani, este impresionant și prin faptul că a fost construit înainte de Stonehenge și de piramidele egiptene.

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentALERTĂ în țară: Un virus periculos infectează copiii. Ce trebuie să știe părinții
Articolul următorAccidente pe Aurostrada Soarelui