Canicula este un fenomen de risc nu doar pentru persoanele vulnerabile, ci și pentru întreaga populație, temperaturile ridicate, în combinație cu gradul de umiditate crescut au efecte negative asupra organismului.

Pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, recomandăm cetăţenilor să evite expunerea la soare în special în intervalul orar 11:00 – 18:00, iar în cazul deplasărilor este indicată folosirea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare) și purtarea hainelor largi, care să protejeze pielea, deschise la culoare. De asemenea, este recomandată hidratarea cu lichide menținute la temperatura camerei sau ceaiuri calde. Consumul de lichide reci accentuează consumul energetic și transpirația în exces. Este indicată evitarea cu strictețe a băuturilor alcoolice și al consumului excesiv de cafea, la fel ca și mâncărurile grase. Se recomandă cât mai multe fructe și legume pentru asigurarea unei hidratări lente și continue a organismului. Nu lăsați copiii singuri în mașină și mențineți legătura cu persoanele în vârstă, oferindu-le asistență ori de câte ori este nevoie.

Dacă sunt nevoiți să se deplaseze în perioadele cu disconfort termic accentuat, constănțenii se pot răcori lângă fântânile arteziene și pot bea apă de la cișmelele stradale.  

În sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și beneficiază gratuit de măsurarea tensiunii arteriale. 

Puteți semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:  

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055;  

Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922;   

Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență – 0737552271.  

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentCod portocaliu de caniculă
Articolul următorDemonstrații spectaculoase în weekend la RoDrift Games By the Sea Constanța