Elveţia a acceptat, luni, să găzduiască un summit global de pace privind Ucraina, la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.
UPDATE 11:24 – Volodimir Zelenski, în urma discuțiilor cu președintele Confederației Elevețiene: Ucraina are prieteni care o ajută, iar Elveția se numără printre ei
În timpul unei vizite de lucru în Elveţia, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a purtat discuţii cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Viola Amherd. Ucraina are prieteni care o ajută, iar Elveţia se numără printre ei, a spus liderul ucrainean, potrivit Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev. În timpul discuţiilor de la Berna, s-a acordat o atenţie considerabilă chestiunii justiţiei şi, în special, implicării Elveţiei în crearea unui tribunal special pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei, care va asigura răspunderea deplină a criminalilor de război ruşi, precum şi a conducerii politice şi militare a Rusiei.
Şeful statului a mulţumit Elveţiei pentru grija sa faţă de poporul ucrainean şi pentru ajutorul acordat în salvarea de vieţi omeneşti.
„Pentru dumneavoastră, a fi neutru nu înseamnă să ignori realitatea. Iar dumneavoastră sunteţi sincer din punct de vedere moral. Evaluaţi cu onestitate ceea ce se întâmplă în Europa şi ne ajutaţi să salvăm vieţi. Vă sunt recunoscător pentru sprijinul politic de principiu acordat Ucrainei din prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei. Vă mulţumesc că v-aţi alăturat pachetelor de sancţiuni europene. Şi, bineînţeles, pentru activitatea noastră comună privind punerea în aplicare a formulei de pace”, a declarat Volodymyr Zelenski adresându-se lui Viola Amherd în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media după discuţiile de la Berna.
UPDATE 9:44 – Activele rusești înghețate: o decizie colectivă a G7 necesară, afirmă reprezentanta americană
Reprezentanta specială a Statelor Unite pentru reconstrucţia economică a Ucrainei, Penny Pritzker, a declarat luni că utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru a ajuta Kievul ar trebui să fie o „decizie colectivă” a G7, notează AFP.
Penny Pritzker a făcut aceste afirmaţii în paralel cu reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, unde războiul din Ucraina este pe ordinea de zi.
Ucraina le-a cerut aliaţilor săi occidentali să confişte cele 300 de miliarde de dolari de active ruseşti îngheţate de la invazia ţării sale la 24 februarie 2022 pentru a-i finanţa reconstrucţia.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care se va adresa Forumului Economic Mondial marţi, a declarat, după o întâlnire la Berna cu preşedinta elveţiană Viola Amherd că soarta activelor ruseşti este o „problemă urgentă”.
UPDATE 8:15 – Stare de urgență în orașul rusesc Voronej după un atac cu drone ucrainene. Cel puțin 15 explozii au fost auzite lângă o bază aeriană
Primarul orașului Voronej, din sudul Rusiei, a declarat marți stare de urgență după ceea ce oficialii au declarat că a fost un atac cu drone lansat de Ucraina, care a avariat mai multe clădiri și a rănit un copil, informează Reuters preluată de HotNews.ro.
Guvernatorul regiunii, Alexander Gusev, a declarat pe canalul său de Telegram că o fată a fost rănită după ce resturi de drone au căzut pe clădirea în care locuia.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, la rândul său, că a distrus cinci drone și a interceptat alte trei în timpul nopții deasupra regiunii Voronej, care se învecinează cu Ucraina. Orașul Voronej este centrul administrativ al regiunii.
UPDATE – Elveţia, neutră, a acţionat şi anterior ca mediator pentru rezolvarea conflictelor şi ar putea acum să ajute la găsirea unei soluţii pentru războiul care a început când Rusia a trimis trupe în Ucraina, în 24 februarie 2022.
„La cererea preşedintelui ucrainean, Elveţia a acceptat să găzduiască un summit privind formula de pace”, a arătat guvernul elveţian. „Alte detalii sunt acum în curs de elaborare”.
Vorbind alături de omologul său elveţian, Viola Amherd, la o conferinţă de presă la Berna, Zelenski nu a oferit o listă extinsă a participanţilor la summitul de pace planificat, dar a dat de înţeles cine ar dori să participe.
„Suntem deschişi tuturor ţărilor care ne respectă suveranitatea şi integritatea teritorială la summitul de pace, aşa că trageţi concluzii despre pe cine invităm”, a declarat Zelenski.
Nici Zelenski, nici Amherd nu au oferit detalii despre data sau locul din Elveţia unde ar putea avea loc summitul. Ei au declarat că echipele lor vor începe să îl organizeze începând de marţi.
Zelenski se afla în Elveţia, unde urma să aibă întâlniri şi cu alţi lideri mondiali în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.
Printre demnitarii cu care s-ar putea întâlni ar fi premierul chinez Li Qiang, care se află de asemenea la Davos în această săptămână. Asta în condiţiile în care autorităţile de la Kiev au declarat, duminică, că este vital ca Beijingul să fie implicat în discuţiile pentru a pune capăt conflictului cu Rusia.