Pentru al treilea an consecutiv, punctele de prim-ajutor ale pompierilor au devenit operaționale în șapte dintre stațiunile litoralului românesc.

Astfel, potrivit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pentru prevenirea situațiilor de urgență, în perioada 10 iunie – 15 septembrie, inspectori de prevenire din mai multe județe ale țării participă, alături de specialiștii constănțeni, la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum și la activități de îndrumare, instruire și control pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor. Controalele de prevenire se derulează la unități de turism și de agrement, cu precădere la cele la care se înregistrează un aflux mare de turiști, la cele care funcționează fără deținerea autorizației de securitate la incendiu, precum și la cele la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe grave din punct de vedere al securității la incendiu.

Totodată, prin dislocarea personalului operativ din 14 județe, peste 200 de pompieri sunt la datorie, zilnic, pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție – ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate, motociclete SMURD – va susține misiunile orientate spre siguranța celor care aleg să-și petreacă timpul liber pe litoral.

O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervențiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanța, Ialomița și București-Ilfov.

De asemenea, pentru creșterea gradului de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, începând de vineri, 15 iunie, în zonele intens circulate din județul Constanța, au fost operaționalizate 21 de puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

– 9 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de intervenție, în localitățile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Valea Dacilor și Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costinești și Vama Veche;

– 7 puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD, în stațiunile Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Saturn și Vama Veche.

– 5 puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol.

Similar anului trecut, echipajele de intervenție din cadrul punctelor de lucru temporare sunt completate cu 20 de elevi ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, care, în perioada stagiului de practică desfășurat în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Constanța, vor susține misiunile de răspuns.

Proiectul, lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în anul 2016, urmărește îmbunătățirea modului în care este acordată asistența medicală de urgență și creșterea gradului de securitate a cetățenilor, prin mobilizarea forțelor și mijloacelor tehnice specifice intervenției în cazul producerii diverselor situații de urgență.

În zonele unde au fost înregistrate în ultimii 5 ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se găsesc, pe întreaga durată a sezonului estival, pe plajele din Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Costinești, Saturn și Vama Veche. Corturile sunt dotate cu aer condiționat și toate echipamentele necesare acordării prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi. Programul de funcționare al acestora este cuprins în intervalul orar 08.00 – 20.00. Lângă corturi staționează șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor;

intervențiile la incendii și alte situații de urgență sunt asigurate de peste 30 de autospeciale de stingere, pregătite să intervină în orice punct din județ.

Pe perioada sezonului estival, misiunile de salvare pe apă sunt asigurate de 5 ambarcațiuni (o barcă pneumatică, 2 TARGA, 1 RIB și 1 CBRN), deservite de scafandri de la inspectoratele pentru situații de urgență din țară;

Pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului estival, se asigură intervenția în situații de urgență pe autostrăzile A2 și A4, astfel:

– ISU București-Ilfov a operaționalizat un punct de lucru la km 19, încadrat cu o ambulanță SMURD și o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

– ISU Călărași a operaționalizat două puncte de lucru: unul în localitatea Lehliu-Gară, la km 64, dotat cu o ambulanță SMURD și o autospecială de descarcerare grea și cel de-al doilea în localitatea Drajna, la km 105, dotat cu o ambulanță SMURD și o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

– ISU Constanța a operaționalizat un punct de lucru în localitatea Valea Dacilor, la km 193, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

– ISU Ialomița a dislocat o ambulanță SMURD și o autospecială de descarcerare grea la Stația de Pompieri Fetești, lângă Autostrada A2 – Km 142.

Articolul precedentNEVERSEA lansează campania “S.O.S. Cazino” Constanța!
Articolul următorConstănțean urmărit pentru trafic de persoane, proxenetism și agresiune sexuală în Marea Britanie