PSD vine cu o serie de propuneri după scandalul la nivel național provocat de decizia unui lanț de supermarketuri de a renunța la casieri. Potrivit unei surse citate de Realitatea Plus, social-democrații vor să taxeze fiecare post de self pay, dar și să oblige magazinele să le facă reduceri clienților care-și scanează singuri produsele.

Potrivit unor surse guvernamentale, PSD vor propune la prima ședință a coaliției o serie de măsuri legate de sistemul self-pay din magazine. Una dintre propuneri ar fi ca pentru fiecare astfel de casă automată să se plătească o taxă echivalentă unui salariu minim pe economie, adică circa 1.200 de lei/lună.

De asemenea, magazinele care folosesc sistemele automate trebuie să le ofere și clienților o reducere, pentru că practic suplinesc o parte din munca pe care altfel o depuneau angajații umani. În plus, firmele ar urma să fie obligate ca la un număr de case automate să aibă un număr fix de asistenți umani.

Decizia retailerului francez Auchan de a renunța la casieri umani în favoarea caselor de marcat automate a provocat o dispută la nivel național. Compania a precizat că nu este vorba despre concedierea casierilor, ci de transformarea lor în asistenți pentru cei care folosesc noul sistem. Acesta va fi implementat, pentru început, în 12 magazine. Un proces similar a debutat în 2021 și în Franța, țara de origine a lanțului de retail.

Articolul precedentMaşinile Google Street View se întorc în România. Vor actualiza imaginile din peste 100 de localități
Articolul următorRomânia refuză să mai cumpere vaccinuri împotriva COVID-19. Anunțul făcut de Alexandru Rafila