La eveniment va fi prezent și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Summitul Formatului Bucureşti 9, marți, 11 iunie, la Riga, în Letonia. El va coprezida evenimentul alături de preşedintele ţării gazdă, Edgars Rinkevičs, şi de cel al Poloniei, Andrzej Duda.

Acest eveniment are loc cu o lună înaintea summitului aniversar al NATO de la Washington, care va marca împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței Atlanticului de Nord.

La Riga, liderii prezenți vor discuta despre obiectivele majore și principalele rezultate preconizate pentru summitul de la Washington, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic, precum și pe intensificarea sprijinului pentru Ucraina, potrivit Radio România Actualități.

Pe agenda discuțiilor se află continuarea implementării deciziilor aliate adoptate, inclusiv în ceea ce privește angajamentele de investiții și cheltuieli pentru apărare, precum și sprijinul multidimensional acordat Ucrainei.

Temele asupra cărora va atrage atenția Klaus Iohannis

În acest context, președintele Klaus Iohannis va pleda pentru o atenție crescută asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre, adaptată evoluțiilor din ultima perioadă și importanței strategice a acestei zone pentru securitatea NATO.

Totodată, președintele României va reitera necesitatea continuării măsurilor de sprijin pentru cei mai expuși parteneri din regiune, cum ar fi Republica Moldova.

Formatul București sau București 9 este o organizație înființată în anul 2015 în România, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis și a președintelui Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei întâlniri bilaterale, ca reacție față de atitudinea agresivă a Rusiei, în special după anexarea peninsulei Crimeea.

Membrii organizației Formatul București sunt, în afară de România și Polonia: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria.

Articolul precedentSUA: Donald Trump, intervievat la serviciul de probaţiune ca orice condamnat
Articolul următorANSVSA: Recomandări pentru consumatorii care cumpără alimente în sezonul cald