După escala de trei zile din baza militară din Aksaz, Turcia, unde comanda navei a participat la numeroase activități cu partenerii străini, fregata „Regele Ferdinand” și-a reluat misiunea de furnizare a securității în Marea Mediterană. Vasul va efectua o escală în Portul Alexandria, din Egipt, o premieră pentru Forțele Navale Române.

Fregata „Regele Ferdinand” – cu un elicopter Puma Naval și o grupă de Forțe Navale pentru Operații Speciale (FNOS) ambarcate la bord – a plecat vineri, 18 octombrie, din portul militar Constanța în Marea Mediterană pentru a participa, în perioada 18 octombrie – 7 noiembrie, la Operația NATO „Sea Guardian 19” (OSG) și, în perioada 9-20 noiembrie, la exercițiul multinațional „Dogu Akdeniz”, organizat de Turcia. Printre antrenamentele echipei de boarding și cele ale Forțelor Navale pentru Operații Speciale, executate atât pe punte, cât și cu ambarcațiunile rapide ale navei, elicopterul Puma Naval, element care oferă un sprijin remarcabil fregatei, în misiunea sa de monitorizare a traficului maritim și aerian, a continuat orele de zbor și de patrulare aeriană.

Nava parcurge zilnic, fără oprire, zeci, poate chiar sute, de mile marine, orele de zbor și de antrenament sunt executate conform planificării bine stabilite, iar atenția îndreptată către funcționarea la capacitate maximă a tehnicii este intensă și constantă, 24 de ore din 24.

Pentru fregată urmează o nouă escală și o nouă premieră: intrarea primei nave militare românești în Portul Alexandria din Egipt. Tot în premieră, Forțele Navale Române, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, au invitat membrii comunităților locale românești din Egipt, Israel și Cipru să viziteze fregata „Regele Ferdinand”. La bordul navei va fi prezentată o parte din activitatea culturală desfășurată la Cercul Militar Mangalia, prin expunerea unor picturi cu tematică marină realizate de pictorii Niculae Găgeanu și Alexandru Ghinea, membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, precum și a volumelor „Poveștile Mării Negre”, autor Cristian Cealera, și „Lotus stelar”, autor Emilia Dabu. Copiii vor primi cadouri simbolice, pregătite de elevii și studenții militari din Forțele Navale Române.

Nava este comandată de comandorul Marian Ioan și are la bord un echipaj – cu media de vârstă 30 ani – alcătuit din 240 de militari, dintre care nouă femei.

Articolul precedentTeatrul de Stat Constanța: trei comedii, în trei registre diferite, la început de noiembrie
Articolul următorAtenție, șoferi! Resistematizare rutieră în zona Flămânda!