Companiile românești, atât de pe platforma portuară cât și din domeniul feroviar, urmăresc menținerea Portului Constanța în atenția transportatorilor din Ungaria.

La Budapesta  a debutat pe 19 noiembrie, Navigator Vilag Expo, ajuns la a XX-a ediție, eveniment  de referință în domeniul transporturilor. CN APM Constanța este co-organizator alături de Cargo Kozlekedesi Kft.

„Portul Constanța vă oferă terminale specializate, 140 de dane operaționale, legături foarte bune cu rutele de transport, posibilitatea de a opera numeroase tipuri de mărfuri”, a declarat Alexandru Crăciun, directorul comercial al CN APM  Constanța.

S-a discutat despre potențialul unor linii regulate de containere pe Dunăre, alternativă care ar permite transportul de cantități mai mari de marfă decât pe cale rutieră. Sunt schițate deja proiecte în acest sens, pentru o linie regulată între un terminal de containere ungar și Portul Constanța.

Pe calea ferată, investițiile din ultimii ani, respectiv modernizarea coridorului Curtici – Constanța, vor tripla viteza de transport a mărfurilor. Acest coridor va deveni, în 2-3 ani, unul foarte competitiv din punctul de vedere al capacității de transport. Ruta Budapesta – Constanța va avea o durată estimată de 2 zile, mult mai eficientă pentru partenerii ungari decât celelalte alternative de pe piață.

A doua zi a evenimentului este concentrată pe provocările transportului rutier și feroviar. În discuții vor fi abordate  teme ca digitalizarea în operarea vagoanelor de marfă, provocările legate de transportul mărfurilor pe calea ferată.