Aproximativ 10.000 de credincioși din județul Constanța dar și din județele limitrofe sunt așteptați să participe, în perioada 29 – 30 noiembrie, la Mănăstirea „Peștera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin, la ceremonialul religios desfășurat cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii. La aceasta acțiune vor participa și sobor de preoți și diaconi cât și oficialități ale județului.
Sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 09.30, la mănăstirea „Peștera Sf. Apostol Andrei”, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu ierarhi invitați din țară și din străinătate, preoți și diaconi.
Pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, la această manifestare vor participa peste 100 de jandarmi din Gruparea Mobilă „TOMIS” dar și polițiști din cadrul IPJ Constanța. Ei vor acționa în principal, pentru protecția participanților, asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul desfășurării ceremonialului religios și prevenirea și combaterea oricăror fapte care aduc atingere normelor de conviețuire socială.
Dispozitivele de ordine vor fi formate din echipe de patrulare pedestră și auto, precum și echipe de intervenție mobile.
30 noiembrie este zi de sărbătoare legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.
Conform scrierilor teologice și istorice, Sf. Apostol Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. și s-a oprit cu ucenicii săi aici, unde a găsit trei preoți păgâni care slujeau în peșteră, geți de neam, cunoscuți sub numele Innal, Rimmal și Pinnal. Peștera este situată în Dealul Urluiului, la 4 km de localitatea Ion Corvin și aproximativ 80 de kilometri de Constanța.
Conform tradiției, aici s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei, fiind considerată primul lăcaș de cult de pe teritoriul țării noastre și poarta de pătrundere a creștinismului pe teritoriul României. I-a botezat în apa unuia din izvoarele care curge lângă peșteră (pârăul Cuzgun), după care au fost hirotoniți ca preoți creștini. Izvoarele se văd și astăzi, iar localnicii și pelerinii le consideră izvoarele cu apa cea mai bună din tot cuprinsul Dobrogei.