OMV Petrom a anunţat luni că a iniţiat o nouă campanie de foraj offshore în ape de mică adâncime, în perimetrul Istria din Marea Neagră, investiţie de 32 de milioane de euro.

Chris Veit, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream – ”OMV Petrom are o prezenţă activă în Marea Neagră de peste patru decenii şi, de-a lungul acestei perioade, OMV Petrom şi-a demonstrat rolul important pe care îl are în dezvoltarea economică a României. Folosind soluţii tehnice moderne, căutăm în acest fel să deblocăm resurse suplimentare care pot compensa declinul producţiei interne din zăcămintele mature. Marea Neagră are o importanţă strategică pentru producţia de gaze a României: în prezent, circa 10% din consumul anual de gaze al ţării provine din această zonă”

Cele două sonde de dezvoltare sunt forate la adâncimi de peste 2.500 de metri sub fundul mării, în ape cu o adâncime de aproximativ 60 de metri.

Această campanie de foraj completează seria proiectelor de investiţii pentru producţia offshore din apele de mică adâncime din Marea Neagră: peste 500 milioane de euro au fost investiţi între 2014 şi 2019, inclusiv pentru forarea a 16 noi sonde de explorare şi producţie şi sidetrack-uri, modernizarea instalaţiilor de producţie şi a sistemului de comprimare a gazelor.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operaţiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (blocul Istria) şi operaţiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2019, a reprezentat circa 17% din producţia grupului în România.

 

 

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentGloria Buzău s-a retras din Liga a 2-a
Articolul următorVIDEO „Culisele statului paralel” | Anca Alexandrescu, despre cine face jocurile de putere din PNL. Cine e în spatele atacurilor lui Rareș Bogdan