Statul Major ale Forțelor Navale a desfășurat marţi, 22 ianuarie, şedința de autoevaluare a activităților pe anul 2018, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Gabriel Leş, şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă și secretarului de stat Andrei Ignat.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu, a declarat că în 2018, Forţele Navale Române şi-au îndeplinit toate obiectivele planificate, iar în anul 2019 efortul se va concentra pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii la graniţa estică a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, odată cu consolidarea deprinderilor militarilor din Forţele Navale, prin participarea la numeroase exerciţii pe mare, dar şi prin exerciţii organizate de către partenerii din Alianţă, în Europa. În plus, infanteriştii marini vor înscrie, în anul 2019, o premieră pentru Forţele Navale, prin executarea unor misiuni reale, în teatrul de operaţii din Afganistan.

Exercițiile și antrenamentele pe mare și pe fluviu au reprezentat prioritatea numărul unu în Forțele Navale, în anul 2018. Navele militare maritime si fluviale au executat, în total, peste o mie de zile de misiuni pe Dunăre, în Marea Neagră și în Marea Mediterană, în cadrul național și multinațional, alături de partenerii NATO.

Cel mai important exercițiu planificat și condus de Forțele Navale Române, SEA SHIELD, a cuprins secvențe de o complexitate ridicată de luptă împotriva amenințărilor din cele trei medii, aerian, de suprafață și subacvatic, la care au participat nave militare din cinci state și două grupări navale permanente NATO.

Viceamiralul Mîrșu a precizat faptul că, în anul 2019, o fregată tip T22, un dragor maritim și o grupă de scafandri EOD vor desfășura misiuni sub comanda NATO. Nava  „Viceamiral Ioan Murgescu” va fi pregătită și certificată pentru a asigura comanda unei grupări navale permanente a Alianței în anul 2020.

Articolul precedentRestricții de circulație, pe 24 ianuarie, în zona peninsulara
Articolul următorPericol public pe străzile Constanței: camion filmat în timp ce mergea pe contrasens