De la 1 ianuarie anul viitor, o nouă categorie de persoane fizice va benefica de remuneraţii de stat acordate sub formă de tichete de activităţi casnice. 

Este vorba de Legea prestatorului casnic, una dintre activităţile din România care se desfăşoară încă, în mare parte, în zona gri sau chiar “la negru” din punct de vedere al plăţilor către prestatori, al înregistrării legale şi al declarării muncii prestate. Este vorba de serviciile desfăşurate de către persoane particulare în gospodării, precum cele de menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea copiilor şi a bătrânilor sau alte activităţi casnice, scrie Business Magazin.

De cele mai multe ori, astfel de servicii sunt ocazionale, iar plăţile sunt rareori fiscalizate. Fenomenul nu este caracteristic doar României, acesta se întâlneşte în multe alte ţări europene, motiv pentru care instituţiile din Uniunea Europeană sunt preocupate de aducerea lui în legalitate.

Potrivit noii legi a prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022), care va intra în vigoare anul viitor, stabileșteun raport judiciar între prestator şi beneficiar, prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.

Legea stabileşte noţiunea de activitate casnică, modalitatea prin care vor fi plătiţi cei care prestează aceste activităţi, respectiv prin tichete pentru activităţi casnice, mecanismul prin care beneficiarii serviciilor vor achiziţiona tichetele de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, de la poştă sau prin intermediul unei platforme electronice.

Prestatorii vor transforma tichetele în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora, la agenţii, la poştă sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică, iar impozitele şi contribuţiile datorate de către prestatori vor fi reţinute la momentul preschimbării tichetelor în bani.

Obligaţiile fiscale se plătesc de către agenţii, în numele prestatorilor casnici.

Articolul precedentAncheta în cazul Macovei bate pasul pe loc. Expertiza accidentului în urma căruia un motociclist a ajuns în spital, în continuare blocată
Articolul următorAccident teribil cu o victimă încarcerată la Hârșova. Intervine elicopterul SMURD