Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis, miercuri, ca în municipiul Constanța să se aplice scenariul roșu, după ce incidența a depășit 3 cazuri la mia de locuitori.

Restaurantele și cafenelele vor continua să funcționeze doar în sistem delivery și pe terase, în spații deschise. De asemenea se interzice funcționarea sălilor de spectacole, teatrelor și alte instituții de acest gen, cât și sălile de jocuri de noroc, în afara celor care vând bilete loto și de pariuri sportive. Vor merge fizic la ore preşcolarii, elevii din ciclul primar şi cei din clasele terminale.

Măsurile vor intra în vigoare începând cu această noapte și vor fi menținute timp de 14 zile, a declarat prefectul Silviu Coșa

„Cele mai de impact măsuri sunt cele legate de operatorii economici care prepară hrana în spații închise, mă refer la restaurante. Ei vor avea voie să funcționeze doar în sistem delivery sau la terase, în spații deschise. Măsurile vor intra în vigoare din această noapte, de la ora 00.00, și se vor menține pe o perioadă de 14 zile. La finalul acestei perioade, în funcție de rata de incidență care va exista la momentul respectiv, să se ia măsurile aferente. De asemenea, se interzice funcționarea sălilor de spectacole, a cinematografelor, teatrelor și ale instituții de acest gen. Sălile de jocuri de noroc sunt interzise, putând funcționa doar vânzătorii de bilete de tip LOTO și bilete de pariuri, dar doar pentru a achiziționarea acelor bilete, iar după aceea trebuie părăsită incinta,” a declarat prefectul Silviu Coșa.

Incidența pe municipiul Constanța a ajuns miercuri la 3,20 cazuri la mia de locuitori, în timp ce pe județ s-a înregistrat o rata de infectare de 2,08 la mie.

Măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei și a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2. Măsurile adoptate se aplică pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 11.03.2021, ora 0000.

Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice închise și deschise. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.
Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă.
Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă.
Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă.
Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se desfăşoară doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi.
În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
Operatorii economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.
9.1. Funcționarea operatorilor din domeniul jocurilor de noroc care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri, este permisă doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară (H CNSU 60/17.12.2020).

Măsuri specifice pentru activități sportive

Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit pct. 2-4.
Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, definite conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României, pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii 1219/1634/2020 pentru aprobarea regulamentelor privind condiţiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activităţii de nataţie în bazinele acoperite şi în aer liber din România, în vederea desfăşurării activităţilor sportive în spaţii închise, respectiv desfăşurării activităţilor de pregătire fizică în săli de fitness şi aerobic.
Competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii 1219/1634/2020 pentru aprobarea regulamentelor privind condiţiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activităţii de nataţie în bazinele acoperite şi în aer liber din România, în vederea desfăşurării activităţilor sportive în spaţii închise, respectiv desfăşurării activităţilor de pregătire fizică în săli de fitness şi aerobic.
În condiţiile pct. 2, se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană.

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentArhiepiscopia Tomisului justifică veniturile lui IPS Teodosie: „IPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii”
Articolul următorPrimarul Constanței, acuzații grave: ”Aţi ghicit, aveau legătură cu terenuri…”