Dobrogenii români, aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, bulgari, armeni, greci și germani sunt în prag de sărbătoare.

Muzeul de Artă Populară săbătorește Ziua Constanței prin manifestări menite să pună în valoare portul, tradițiile și obiceiurile din Dobrogea.

Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, primul târg de acest gen aparținând etniilor din această zonă etnografică., va fi deschis pe platoul din fața muzeului, în perioada 19-21 mai. Vor participa meșteri bulgari de la Vișina (Tulcea), greci de la Izvoarele ( Tulcea), ruși lipoveni de la Jurilovca (Tulcea), turci și tătari din Tulcea și Constanța, români din Luncavița și din Tulcea, armeni de la Bacău. Aceștia vor veni la târg cu obiecte diverse: țesături, piese de costum popular, împletituri, ceramică, papură, broderie manuală, podoabe din mărgele, tărtăcuțe pictate, lemn și costume.

Expoziția „Multiculturalitate dobrogeană”, se va deschide vineri, 18 mai, chiar de Ziua Internațională a Muzeelor. Aceasta reunește piese cu valoare identitară pentru români dobrogeni și aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, bulgari, armeni, greci și germani. Sunt expuse costume aparținând românilor dobrogeni și etniilor dintre Dunăre și Mare, elemente componente ale interiorului fiecărei etnii, dar și vase de uz gospodăresc și de ceremonial. Din expoziție nu lipsesc accesorii vestimentare și obiecte de cult. Expoziția este însoțită de un bogat material foto-documentar.

Pentru a celebra Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul de Artă Populară din Constanța va putea fi vizitat gratuit, în intervalul orar 09.00-17.00.

Articolul precedentSimulare de incediu la un hotel din Mamaia
Articolul următorAtenție, se oprește curentul electric în Mamaia!