Moșii de vară sau Sâmbăta Morțiilor are loc sâmbătă, pe 11 iunie 2022, înaintea de Duminica Rusaliilor. Cu ocazia Moșilor de vară, bisericile țin liturghii și slujbe pentru pomenirea celor dragi care au trecut în neființă.

Este un eveniment așteptat cu mult interes în satul românesc de altădată, care s-a perpetuat până în zilele noastre. Moșii de Vară sau Moșii de Cireșe, sunt numiți așa pentru că acum se dau de pomană cireșe.

Mâncarea care se împărțea pentru sufletele celor adormiți se punea în vase de lut, cumpărate adesea de la așa numitele Târguri de Moși, alături de care se aflau linguri din lemn și colaci. De asemenea, se dădea de pomană și apă proaspătă de la fântână sau de la izvor. Cel care lua apa din fântână pentru a o da de sufletul celor răposați trebuia să lase un bănuț pe ghizdul fântânii, pentru a răsplăti munca celor care au săpat fântâna.

În tradiția populară se spune că de Moșii de Vară toți morții se duc în Valea cu Dor, pentru a găsi tot ceea ce li s-a dat de pomană în timpul anului. Dacă nu găsesc nimic, iau țărână în poală și se întorc supărați acolo de unde au venit, motiv pentru care trebuie să li se dea de pomană în această zi, pentru a nu rămâne mâhniți. De asemenea, în această zi nu este bine să se spele rufe, deoarece morții vor primi de pomană lături.

De Moșii de Vară, există tradiția ca tinerii să taie nuiele de tei și să culeagă frunze de nuc și fire de pelin, pentru a le duce de Rusalii la biserică. După ce se sfințesc, ele se așază la icoană, la ferestre și la streșini având rol apotropaic.

 

Articolul precedentNicolae Ciucă: Primele carduri pentru voucherele sociale au fost distribuite vineri și vor fi încărcate din 20 iunie
Articolul următorAccident grav al naționalei Bulgariei – Fotbaliști transportați de urgență la spital cu tăieturi