Concret, se propune ca lista persoanelor care pot încasa ajutorul de deces al unei rude să fie extinsă. 

„În prezent, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, orice persoană care face această dovadă. (…)

Prevederile legii nu reglementează situaţia în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului, atunci când persoana decedată s-a aflat în întreţinerea familiei extinse până la al patrulea grad inclusiv. Realitatea arată că sunt cazuri în care descendenţi, ascendenţi/tutori, rude în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv, au în întreţinerea lor rude. Există şi situaţii în care persoanele aflate în întreţinerea familiei suferă de anumite boli sau comorbidităţi. În acest sens, familia suportă toate cheltuielile medicale neasiguratului şi în cazul unui eventual deces, cheltuielile de înmormântare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În acest fel, se doreşte modificarea alineatului (2) din art.126 pentru extinderea gradului de rudenie până la gradul IV inclusiv pentru a obţine ajutorul de deces.

Documentul poate fi consultat aici.

Articolul precedentUn autocar cu 83 de cetățeni ucraineni s-a răsturnat, luni seara, la Hârșova
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 7 octombrie 2023