Muzeul de Artă Populară Constanța continuă seria manifestărilor culturale din acest sezon estival, sub genericul „Meșteșuguri tradiționale. Utilitar și decorativ”. La sfârșitul acestei săptămâni, timp de trei zile, începând de vineri, 20 iulie, până duminică, 22 iulie, pe platoul din fața muzeului se va organiza manifestarea „Olăritul, tradiție și contemporaneitate”.

Familii cu tradiție în realizarea vaselor de ceramică, vor veni în fața publicului cu roata olarului, dar și cu obiecte tradiționale decorative sau de uz gospodăresc, modelate din lut, căni, farfurii, platouri, jucării și multe altele. Din Horezu (Vâlcea) va fi prezentă familia Gheorghe și Maria Iorga, din Marginea (Suceava) vine Dumitru Pascaniuc, iar dintr-un alt centru celebru, Corund (Harghita), ajunge Iosef Molnoș.

Muzeul de Artă Populară și-a propus să ofere o privire de ansamblu asupra evoluției și continuității meșteșugului olăritului în timp, în formele sale autentice. Prin organizarea manifestării „Olăritul, tradiție și contemporaneitate” și aducerea la Constanța a acestor familii de olari, care transmit din generație în generație meșteșugul modelării lutului (bărbații modelează la roată, iar femeile și, uneori, copiii se ocupă de decorarea ceramicii),

Pentru cei interesați să vadă evoluția în timp a acestui meșteșug este deschisă expoziția de bază a Muzeului de Artă Populară Constanța, Piese de ceramică expuse fac parte din patrimoniul cultural fiind clasate în categoria Tezaur. Alături de plăcile de sobă bistriețene (cahle), în expoziție se află ceramică din centrul azi dispărut de la Vama, Oaș, ceramică veche de Horezu, cancee și farfurii din centrele săsești din Transilvania, dar și spectaculoasa ceramică galițiană de tip Kuty, lucrată în Bucovina.

 

Articolul precedentTarife noi de parcare pentru Mangalia și stațiuni. Câți bani trebuie să plătească turiștii
Articolul următorFC Viitorul se califică în turul 2 Europa League