„Mergi cu noi“ este sloganul pe care Primăria Constanța invită toți constănțenii să și-l însușească săptămâna aceasta când orașul nostru participă alături de alte orașe europene la „Săptămâna europeană a mobilității“. Cu acest prilej, locuitorii urbei se pot bucura de vara târzie străbătând pe jos străzile orașului încărcate de istorie.

Evenimentele dedicate săptămânii europene a mobilității au debutat, la Constanța, cu Forumul de Mobilitate Urbană Durabilă ce a fost organizat în sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța“ în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța. În prima parte a evenimentului au fost prezentați câștigătorii lunii august ai concursului „Mergi pe Jos! E simplu și sănătos!“, lansat în cadrul proiectului PORT-CITIES: INNOVATION FOR SUSTAINABILITY. Și în a doua lună de desfășurare a concursului participanții s-au întrecut în numărul de deplasări, numărul de kilometri parcurși sau aprecieri ale postărilor care promovează mersul pe jos, scopul concursului fiind acela de a încuraja mobilitatea pietonală în municipiul Constanța ca modalitate alternativă de deplasare în detrimentul utilizării autoturismului personal, pe distanțe scurte. Concursul continuă și în luna septembrie.
Forumul de mobilitate a fost prilejul cu care factorii decizionali de la nivelul municipiului au prezentat măsurile luate pentru încurajarea și facilitarea mobilității prin derularea proiectului „PORT-CITIES: INNOVATION FOR SUSTAINABILITY“: redarea trotuarelor pietonilor, resistematizarea unor zone prin instituirea de sensuri unice, reducerea traficului auto în zona peninsulară și transformarea treptată a acesteia în zonă pietonală, modernizarea mai multor bulevarde, etc. Totodată, directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu și campionul român la atletism, Ilie Floroiu, ne-au dat motive în plus pentru a merge pe jos. Pe de o parte minunile arhitecturale ale Constanței de care ne putem bucura și, pe de altă parte, beneficiile pe care le aduce mișcarea corpului uman.

Săptămâna europeană a mobilității va fi marcată în zilele de marți, miercuri și joi, respectiv 17, 18 și 19 septembrie prin lecții de educație rutieră și promovare a mobilității pietonale ce vor fi oferite de polițiștii locali în trei unități de învățământ constănțene. Vineri însă, elevii unei clase a Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu“ vor participa la o lecție de educație rutieră în Parcul Arheologic, când cei mici vor fi atât pietoni, cât și polițiști.

Tot vineri, Primăria Constanța va relua campania „Alege autobuzul“. Astfel, toți angajații municipalității vor ajunge la serviciu cu autobuzul.

Joi, vineri și sâmbătă, între orele 13:30 și 15:30 vor fi organizate tururi pietonale cu ghid în zona peninsulară a Constanței promovând în acest fel cultura și mobilitatea urbană durabilă.

Evenimentele vor culmina duminică, 22 septembrie, cu restricționarea traficului auto pe bulevardul Tomis (tronsonul cuprins între Capitol și Palatul Administrativ) și organizarea unor activități privind promovarea deplasării pietonale la care vor participa elevi, părinți și profesori de la mai multe unități de învățământ din Constanța, cluburi sportive, bicicliști.

Articolul precedentTir răsturnat la ieșirea de pe A4
Articolul următorServiciul Voluntar pentru Situații de Urgență al orașului Ovidiu a fost dotat cu o ambulanță