De 1 Decembrie suntem mândri că suntem români, dar în restul anului uităm să apreciem trecutul și valorile naționale.

Un bărbat de 101 ani din Cumpăna, județul Constanța, este dovada vie a Centenarului . Ceapă Ion merită toată atenţia urmaşilor, întrucât de numele  lui se leagă Marea Unire a României. Decorat cu medalia Serviciul Credincios cu Spadă, clasa întâi, viața lui se împletește de 101 ani cu istoria României.

„Ceapă Ion, veteranul de război al comunei Cumpăna, aflat încă în viață, merită să fie cunoscut. Este un om gospodar. Are o gospodărie aliniată, palierele pe care sunt legate vita de vie, răsadurile de zarzavaturi, florile,care dau frumusețea acelei curți. Și astăzi. la vârsta de 101 ani încearcă să -și îngrijească singurel grădina. Anul acesta,din păcate, și- a fracturat un picior, am avut grijă să meargă la medic, la spital.

Omul, românul, cumpaneanul Ceapă Ion, este cel mai valoros om al Comunei Cumpăna, a declarat Mariana Gâju”, primarul din Cumpăna.

Bătrânul și-a istorisit viața, o viață simplă, specifică omului de la țară.

S-a născut pe 30 martie în Cilibia(Raionul Pogoanele) județul Buzău, acolo unde trăiau părinții împreună cu bunicii.. Pe timpul războiului, când avea 3 – 4ani,  s-au stabilit ca refugiați, în sudul Dobrogei. Părinții i-au murit când era mic (tatăl pe front la Turtucaia, mama în 1934) și a crescut ca fiu al satului.  În iulie 1942 a plecat pe front cu regimentul 9 Călărași. În anul 1943 pe frontul din Caucaz a fost rănit de o schijă la cap și a fost clasat ca invalid de război. A fost decorat cu medalia  Serviciul Credincios cu Spadă,  clasa întâi. Pentru că în anii  60 satul Periș s-a desființat ,Ceapă Ion s- a mutat cu familia în Cumpăna, județul Constanța. A continuat să păstreze aceeași dragoste pentru gospodăria lui  și după mutarea în Cumpăna, pentru 15 ani,  s-a angajat ca muncitor necalificat în portul Constanța.

Martor al Centenarului și supravițuitor al istoriei grele a României, este o lecție de viață pentru generațille următoare.

 

 

 

Articolul precedentS-a deschis primul Târg de Crăciun din Constanța
Articolul următorFOTO| „Victorie mare”. Viitorul învinge Dinamo pentru prima dată pe teren propriu