Reabilitarea Cazinoului din Constanța a fost din nou amânată după ce licitația care a desemnat asocierea de firme ce ar fi urmat să execute lucrările, a fost, iarăși, contestată.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, în ședință de Guvern, că în cursul zilei de marți va fi semnat contractul pentru demararea lucrărilor de reabilitare a Cazinoului din Constanța. „După zeci de ani de așteptare, mâine (marți – n.r.), unul dintre simbolurile României, Cazinoul din Constanța va avea garanția că va fi refăcut. Guvernul nostru a reușit în ciuda multor contestații, să pregătească în detaliu proiectul astfel încât să ne asigurăm că acest obiectiv simbol va fi reabilitat”, a declarat Viorica Dăncilă. Ea chiar l-a trimis la Constanța pe viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Dan Suciu, pentru a se asigura că acest contract pentru reabilitarea Cazinoului va fi semnat.

Cu toate acestea însă, tot în cursul zilei de luni, asocierea de firme SC Eldiclau SRL & Telekom Romania Mobile Communications SA, Research Consorzio Stabile Societa Consortile a SRL și SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA a contestat, pentru a doua oară consecutiv, licitația de desemnare a câștigătorului.

Drept urmare, în cadrul unei conferințe comune de presa, pe tema reabilitării Cazinoului, Daniel Suciu și primarul Constanței, Decebal Făgădău, au condamnat, la unison, această situație.
„Nu cred că am avut în acest mandat un gust mai amar decât în luna septembrie când, în ultima zi în care se putea depune contestație, s-a depus contestație pentru procedura de licitație. Și același sentiment l-am trăit și ieri (luni – n.r.) când, în ultima zi în care se putea sau nu se putea depune contestație, acest lucru s-a întâmplat. Dați-mi voie să spun din capul locului: nu mai cred în coincidențe când discutăm despre subiectul Cazinoului de la Constanța! Chiar nu mai cred și am să vă și explic de ce. Contestația depusă ieri este 95 la sută același text depus în luna septembrie. Celor care au devenit contestatari de profesie le-a luat 10 zile ca să adauge două propoziții la contestația depusă din nou în luna septembrie. Adică mă gândesc cât de intensă trebuia să fie această operațiune de a încropi un text în care să contești o licitație încât să adaugi doar o îndoială, cum de a răspuns o firmă în trei zile la clarificări. Aceasta a fost preocuparea firmei Eldiclau în asociație cu Telekom și cu încă două firme. Mi se pare că unele firme devenite contestatare de profesie nu mai absolut nicio jenă în a-și bate joc de un simbol așa cum este Cazinoul de la Constanța”, a declarat Daniel Suciu.

LIVELICITAȚIA PENTRU REABILITAREA CAZINOULUI, CONTESTATĂ DIN NOU!Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța și Daniel Suciu, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice susțin o conferință comună de presa pe tema reabilitării Cazinoului

Publicată de Primăria Constanța pe Marţi, 29 octombrie 2019

La rândul lui, Decebal Făgădău a explicat cum a fost posibil ca după ce asocierea Eldiclau a fost descalificată pentru documentație tehnică neconformă, aceasta să conteste din nou licitația. „Pentru mine ceea ce se întâmplat ieri (luni – n.r.) este dincolo de puterea de înțelegere. Cel care nu mai era practic în joc a depus simultan două contestații, o contestație la cel de-al doilea raport al procedurii, el nefiind parte a judecății, și o contestație la Curtea de Apel. O plângere la Curtea de Apel împotriva deciziei CNSC. Chiar dacă legislația permite ca în ciuda conflictului din instanță să se semneze contractul, faptul că este atacată cea de-a doua procedură ne pune în imposibilitatea semnării contractului. Trebuie să așteptăm termenul legal. Documentația va fi trimisă la CNSC, sperăm că același complet de la CNSC va analiza noua contestația și că va răspunde cu celeritate. Vreau să știe toată țara că Eldiclau se opune restaurării Cazinoului din Constanța. Face tot ceea ce este posibil să întârzie acest proiect”, a explicat Decebal Făgădău.

Reabilitarea Cazinoului din Constanța bate pasul pe loc după patru licitații contestate în ultimii șapte ani, deși Compania Națională de Investiții are banii necesari pentru a-i reda gloria de altă dată. Contestațiile depuse de firmele înscrise pentru a realiza lucrările de consolidare și reabilitare a clădirii Cazinoului din Constanța au ajuns de poveste și dau mare bătaie de cap autorităților.

Cea de-a patra procedură de achiziție publică privind lucrările de reabilitare și consolidare a Cazinoului din Constanța a fost demarată în mai 2019, iar deschiderea ofertelor a avut loc în data de 16 iulie. În cadrul procedurii au fost depuse trei oferte, de către următoarele asocieri: SC Eldiclau SRL & Telekom Romania Mobile Communications SA & Research Consorzio Stabile Societa Consortile a SRL & SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, Aedificia Carpați SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL, respectiv, SC Construcții Erabsu SA & SC Concas SA & SC Euras SRL & SC Polarh Design SRL.

În data de 13 septembrie, în ultima zi de depunere a contestațiilor privind rezultatul procedurii, la CNSC a fost înregistrată contestația formulata de asocierea SC Eldiclau SRL & Telekom Romania Mobile Communications SA & Research Consorzio Stabile Societa Consortile a SRL & SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA împotriva rezultatului procedurii de achiziție publică. Contestația a fost soluționată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a dispus anularea în parte a raportului procedurii inițial, respectiv a menținut decizia comisiei de evaluare de respingere a ofertei depusă de asocierea Eldiclau ca inacceptabilă și neconformă și a dispus reevaluarea ofertelor financiare admisibile prin solicitarea de clarificări.

Pentru punerea în aplicare a deciziei CNSC, comisia de evaluare a solicitat clarificări celor doi ofertanți rămași în procedură și a încheiat un nou raport al procedurii, publicat în SICAP în data de 17 octombrie, prin care asocierea Aedificia Carpați SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL a fost desemnată câștigătoare.

În data de 28 octombrie, ultima zi în care era posibilă contestarea noului raport al procedurii încheiat în urma reevaluării, urmare deciziei CNSC, a fost depusă o nouă contestație de către aceeași asocierea Eldiclau. Tot în data de 28 octombrie, la nivelul Companiei Naționale de Investiții a fost înregistrată și plângerea asocierii împotriva deciziei CNSC din luna octombrie, formulată la Curtea de Apel București.

Articolul precedentNavele Flotilei Fluviale continuă instrucția în Delta Dunării
Articolul următorS-au pus în vânzare biletele pentru FC Viitorul –Chindia Târgoviște. Cât trebuie să plătească fanii