Întâlnire de gradul zero la Cotroceni – președintele Iohannis, Ursula von der Leyen, premierul Nicolae Ciucă și premierul ungar – Viktor Orban stau față în față, după eșecul Schengen. Întâlnirea are loc într-un moment extrem de tensionat pentru Uniunea Europeană. Miza întâlnirii de astăzi este semnarea Acordului privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, față în față cu Ursula von der Leyen, la București

Sâmbătă, 17 decembrie 2022, are loc, la Palatul Cotroceni, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la Palatul Cotroceni, fiind întâmpinată de preşedintele Klaus Iohannis. Șefa Comisiei Europene are o scurtă întrevedere cu preşedintele şi cu premierul Nicolae Ciucă.

După întrevedere, premierul Nicolae Ciucă are o discuție informală cu șefa Comisiei Europene în fața unei hărți din holul Palatului Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis l-a primit pe premierul Georgiei, apoi pe premierul Ungariei – Viktor Orban.

 

România devine nod energetic, prin semnarea Acordului pentru cablul submarin pentru energia electrică prin Marea Neagră

Întâlnirea dintre Iohannis, Ciucă și von der Leyen, alături de premierul Orban are loc cu ocazia semnării acordului uriaș pentru furnizarea energiei electrice în Ungaria, prin construirea unui cablu submarin, care va permite transportarea energie electrică pe sub Marea Neagră.

De la ora 10:00 începe ceremonia semnării Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul va fi semnat de Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, Prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, anunță Administrația Prezidențială.

Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Viktor Orban, prima vizită a premierului Ungariei după discursul rasist din vară

Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află sâmbătă în România. Cel care s-a văzut de 11 ori anul acesta cu cancelarul Austriei e așteptat la Palatul Cotroceni. Este prima vizită în România a premierului Ungariei – Viktor Orban, după ce în vară discursul rasist susținut la Băile Tușnad a provocat reacții vehemente din partea politicienilor români, inclusiv președintele Iohannis, dar și a liderlor europeni.

Considerat unul dintre cei mai naționaliști lideri din UE, Orban a vorbit la sfârșitul lunii iulie de „amestecul raselor europene cu cele noneuropene”. Atunci, premierul ungar a respins viziunea unei societăţi „multietnice”: „Nu vrem să fim o rasă mixtă”, care să se amestece cu „non-europeni”, a spus Orban, făcând un fel de aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist. Declarațiile controversate i-au atras critici dure din partea comunităţii evreieşti dar şi demisia unei consiliere, care, ulterior, a revenit asupra deciziei. 

Și declarațiile recente ale cancelarului austriac Karl Nehammer au fost asemănate cu ale premierului Viktor Orban, din cauza discursului similar pe tema migranților. Nehammer a făcut declarații antimigranți în această săptămână, în contextul refuzului admiterii României în Spațiul Schengen. Acesta a cerut, ca și Orban, construirea unor garduri la frontiere pentru oprirea migranților.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentPorturile constănțene închise din cauza ceții
Articolul următorVremea 17 decembrie. Temperaturi de primăvară