Președintele României – Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, în contextul grevei anunțată de profesori după eșecul negocierilor. Acesta spune că dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare.

Salariile profesorilor trebuie să crească! Semnalul vine chiar de la președintele Klaus Iohannis, după ce angajații din învățământ au anunțat că intră în grevă generală de luni. Președintele susține că pentru a avea o Românie Educată, dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare.

„Am fost informat, inclusiv că au fost mai multe întâlniri. Trebuie să vedem lucrurile cum se așează. Solicitările dascălilor cu privire la măriri salariale sunt îndreptățite, având în vedere că am avut inflație, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult. Dar dacă dorim să avem un învățământ de foarte bună calitate, nu doar școli dotate, ci să avem grijă și de cei care formează noua generație, printre care una foarte importantă este evident plata. Aici le dau dreptate.

Dacă dorim să avem în România un învățământ de calitate trebuie să avem toate condițiile, să avem grijă de dascăli, să aibă condiții să-și facă treaba așa cum trebuie și mă refer și la salarizare. Dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Dacă avem pretenții de la dascăli și trebiie să avem, trebuie să-i și plătim.

Salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și voi insista să se lucreze la minister. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur că sunt întrebări care pot fi puse”, a spus Klaus Iohanni.”, a spus Klaus Iohannis, miercuri.

Declarația președintelui vine după profesorii au anunțat că de luni intră în grevă generală din cauza salarizării. Inclusiv liderii sindicatelor i-au cerut acestuia să intervină pentru a găsi o soluție la problemele din sistem. 

Până la o decizie oficală, sindicaliștii din Educație nu renunță la greva generală. După mai bine de două ore de negocieri la Guvern, nu au ajuns la niciun acord. Deocamdată nu se știe pe ce perioadă copiii vor sta acasă, însă cadrele didactice spun că asta depinde de politicieni. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentSalariile care i-au făcut pe profesori să declanșeze GREVA în Educație: cât câștigă un dascăl în România după zeci de ani la catedră
Articolul următorGuvernul a aprobat Memorandumul pentru deblocarea posturilor din Educație – Anunț despre reluarea angajărilor