De la 1 ianuarie, indicele IRCC, în funcție de care se calculează ratele creditelor de consum contractate după luna mai 2019, se va majora considerabil, ca urmare a recalculării trimestriale. Pentru aproximativ 450.000 de români, acest lucru va însemna sume de cel puțin câteva sute de lei în plus la valoarea ratei lunare. Impactul majorării IRCC ar putea fi mai mare decât în cazul ROBOR, pentru că valoarea creditelor imobiliare obținute după data de 1 mai 2019 este, în general, mai mare.

În prezent, valoarea IRCC este 4,06% pe an, iar potrivit calculelor făcute de cursbnr.ro, valoarea medie a indicelui în trimestrul trei, în funcție de care se vor calcula ratele de la 1 ianuarie 2023, este de 5,71%.

Simulările de calcul făcute de mai multe bănci comerciale arată că dobânda va urca de la 7 -7,5%, în luna octombrie la 8,45% sau chiar 9,4% în ianuarie 2023, potrivit economica.net.

De exemplu, rata lunară medie pentru un credit ipotecar Noua Casă va crește cu valori cuprinse între 250 şi 331 de lei, în funcție de bancă, valoarea creditului rămas de rambursat, perioadă şi alte comisioane specifice.

 

Specialiștii și firmele de consultanța recomandă în această perioadă diverse modalități de a diminua impactul majorării ratelor, una fiind trecerea la credite cu dobândă fixă, alta fiind achitarea unor sume din principal, în funcție de posibilități. Recomandarea de care trebuie să țineți cont, înainte de a lua orice decizie privind refinanțarea creditului, este să analizați foarte atent avantajele și dezavantajele, să nu reacționați emoțional

Articolul precedentAmendați pentru că au parcat pe locurile persoanelor cu dizabilități
Articolul următorVIDEO Garda de Coastă a cumpărat drone pentru a monitoriza frontierele