În Arhiepiscopia Tomisului au început pregătirile pentru Bobotează. Circa 10.000 de oameni sunt așteptați la slujba de Bobotează, care se va desfășura în Portul Tomis, unde vor fi aruncate în mare și tradiționalele cruci, a declarat, luni, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

 „Arhiepiscopia a organizat în fiecare an la fel. Adică, sărbătorile trebuie să învingă pandemia, dacă ne ascundem de sărbători însemnează că vrem să fim iubiţi de boală, întrucât vrem să biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că e sărbătoarea darurilor, sărbătoarea sfinţeniei, multe raze de sfinţenie vor fi mâine şi poimâine asupra apei care se sfinţeşte şi asupra oamenilor care vin la această sfinţire. Tocmai de aceea am pregătit ca în fiecare an Boboteaza”,

Întrebat dacă vor fi restricţii şi la câţi credincioşi se aşteaptă să fie prezenţi, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: „Să fie 10.000, ca şi altădată. De ce să fie restricţii? Să stea mai la distanţă, nu vor mai sta unul lângă altul, dar loc pentru 10.000 avem. Că vor fi mai mulţi, se vor împrăştia mai departe. Sigur că trebuie să aibă toţi oamenii sărbătoarea Bobotezei, sărbătoarea darurilor care vin de sus din Ceruri. Cine nu crede, să stea deoparte, nu să critice, să nu îi oprească pe cei ce cred să îşi facă sărbătoarea. De accea, noi vom ţine sărbătoare ca întotdeauna, nu avem motive să anulăm o sărbătoare sau să o restricţionăm. Sărbătoarea vine din Cer, nu poate fi Cerul supus Pământului, ci Pământul se supune Cerului”.

 Procesiunea va avea loc în portul Tomis.

 „Vom face procesiune în portul Tomis unde este foarte larg ca oamenii să nu stea înghesuiţi, dăm şi toate instrucţiunile, invit şi Jandarmeria şi Poliţia să fie printre oameni ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem toată slujba ca în fiecare an pentru că slujbele nu se schimbă în pandemie, ci rămân aceleaşi. Noi trebuie să înmulţim slujbele în pandemiei. Eu făceam înainte acatistul în taină, acum îl fac public pentru oameni să îi încurajez şi să închin rugăciuni cu noi”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Vor fi îmbuteliate 110-120.000 de sticle cu apă sfinţită care vor fi împărţite credincioşilor după ceremonie Nici tradiția aruncării crucilor în mare nu va fi trecută cu vederea, deși e pandemie. Cele trei cruci vor fi aruncate, însă, în Portul Tomis și nu de pe faleza Cazinoului.

„Se vor arunca trei cruci în portul Tomis, acolo nu e pericol ca aici, la Cazinou, unde apa este mai adâncă, valurile sunt mai mari, aici acum este şantier, de aceea am mutat dincolo, când se va termina şantierul ne vom întoarce aici pentru că  e mai larg din punctul de vedere al desfăşurării bărcilor, dar vom avea şi acolo bărci, chiar şi autorităţile îşi dau concursul, m-am sfătuit, nu suntem în nicio tensiune, suntem în comunicare, în comuniune”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentBilanț coronavirus 4 ianuarie: 3.130 de cazuri noi și 78 de decese
Articolul următorROMANIA ÎN REALITATE, invitat TIBERIU SZASZ