Pe o scară de la 1 la 10, media nivelului de fericire a tinerilor din România este de 6,69, arată un studiu de specialitate publicat cu ocazia Zilei Tineretului. Sondajul a măsurat câteva dintre aspectele esenţiale ale vieţii tinerilor, precum: cât de fericiţi sunt, care este gradul de siguranţă pe care îl resimt în oraşul în care trăiesc şi care sunt lucrurile care pot fi îmbunătăţite.
Constănțenii sunt cei mai nefericiți oameni din țară, o arată un studiu făcut cu ocazia Zilei Tineretului. Oamenii sunt nemulțumiți de viața tot mai scumpă și de starea în care se află orașul în acest moment. La polul opus, sunt Iași și Cluj-Napoca.
Traiul din ce în ce mai scump este principalul motiv de nefericire în rândul locuitorilor din Constanța. Oamenii se plâng de parcurile și locurile de joacă neîngrijite, dar și de gropile din oraș. Totuși, sunt și constănțeni optimiști, în ciuda greutăților, găsesc puterea să zâmbească și să se bucure de viața la malul mării.
Specialiștii recomandă plimbările și socializarea. Potrivit experților, izolarea și timpul petrecut în exces în fața unui ecran pot duce la stări de tristețe, ba chiar despresie.
„Ei uită să comunice, uita sa se relaxeze, uita sa se plimbe pe mare. Ei prefera sa-si petreaca timpul in fata unui ecran, fie devin dependenti, cauta euforia de moment in tot felul de adictii. Tinerii sau oamenii in general aleg starea de nefericire pt ca sunt permanent nemultumiti. Nu mai pun accent pe valorile morale ci pe ceea ce se vede”, a explicat psihologul Elena Stambuli.
Studiul „Tineri după pandemie: Oraşe Fericite” a fost realizat pe un eşantion de peste 5.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, din cele şase capitale ale tineretului din România: Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timişoara, Bacău, Constanţa, Baia Mare şi Iaşi.
Sursa: Realitatea de Constanta