Luni, 10 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie.Cu acest prilej, biserica „Sf. Haralambie” din Constanța își cinstește ocrotitorul, prin prezența a patru ierarhi.

Încă de vineri, 7 februarie, ora 17.00, va fi adusă spre cinstire icoana Maicii Domnului „Portărița” (de la parohia Rădășeni, jud. Suceava), ce va rămâne la biserică până pe 12 februarie.

Începând de sâmbătă, 8 februarie, ora 17.00, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe – Ismail, aduse spre închinare de la Episcopia Basarabiei de Sud. Racla cu sfintere moaște va rămâne la biserică până pe 11 februarie.

Luni, la ora 8.30, preoții și credincioșii îi vor întâmpina pe cei patru ierarhi la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi vor merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu ierarhii invitați: IPS Ciprian, Mitropolit de Sara Zagora (Biserica Ortodoxă Bulgară), PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud (BOR) și PS Macarie, Episcop al Europei de Nord (BOR).

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a trăit pe vremea împăratului roman Septimiu Sever (193-211). A propovăduit credința în cetatea Magnesia, unde a fost hirotonit episcop. La o vârstă înaintată a fost arestat și supus unor chinuri greu de imaginat. Cu toate acestea, nu s-a îndepărtat de credință, ci a convertit alți semeni la creștinism, inclusiv pe fiica împăratului. Episcopul Haralambie a fost condamnat la moarte prin decapitare și a fost martirizat în anul 202, la vârsta de 113 ani.

 

 

 

 

Articolul precedentKlaus Iohannis: „Îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern”
Articolul următorPrimăria Constanța: Mașinile abandonate pe domeniul public vor fi valorificate