Gastronomia transilvăneană a devenit unul dintre argumentele cu care operatorii din domeniul industriei ospitalității atrag turiști străini. Experții în domeniu estimează că, în ultimii cinci ani, rata de creștere a turismului gastronomic în zona Clujului a fost mai mare de 7 la sută pe an, ceea ce înseamnă o rată de creștere de aproximativ 40 la sută față de anul 2014. De asemenea, experții în turism cred că tendința va continua și în viitor.
Tot mai multe publicații internaționale compară Transilvania cu Toscana, pentru că regiunea românească oferă deopotrivă experiențe culturale și gastronomice originale. Turiștii străini vin pentru a descoperi vechi biserici săsești, cetăți și castele medievale, clădirile istorice din burgurile transilvănene sau frumusețea bisericilor de lemn din Munții Apuseni, Sălaj sau Maramureș. Însă ei vin și pentru a degusta vinuri, bere artizanală, brânzeturi, mezeluri tradiționale sau dulciuri preparate după rețetele bunicilor. Turiștii străini sunt încântați de bogăția de gusturi pe care o descoperă în Transilvania.
Cel mai adesea, turiștii străini iau parte la evenimente care implică oameni care provin din mai multe culturi și care au ocazia să petreacă timp agreabil alături de persoane care se strâng din toate colțurile lumii.
Interesul turiștilor străini este stimulat și de promovarea intensă de care se bucură Transilvania din partea unor personalități precum membrii Familiei Regale a României sau Principele Charles al Țării Galilor, moștenitorul Coroanei Regatului Unit.