Fregata „Regina Maria” (F-222) sosește luni, 6 decembrie, în portul militar Constanța, din Marea Mediterană, unde a participat, în perioada 27 octombrie – 30 noiembrie, la misiuni NATO de monitorizare a traficului naval, în cadrul unei grupări navale permanente a Alianței Nord-Atlantice.

În perioada celor șase săptămâni de misiune NATO în bazinul estul al Mediteranei, fregata „Regina Maria” a parcurs peste 4.500 de mile marine în aproximativ 500 ore de marș. Concomitent cu misiunile primite de la Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM, Allied Maritime Command), nava militară românească a participat și la exercițiile multinaționale „Dogu Akdeniz 21”, organizat de Forțele Navale ale Turciei, și „NIRIIS 21”, organizat de Forțele Navale ale Greciei, alături de peste 50 de nave, 8 submarine și zeci de aeronave militare aliate și partenere.

„Integrarea României în structura Nord-Atlantică, în anul 2004, a fost considerată unul dintre cele mai mari succese ale politicii românești de după anul 1989. Contribuția țării noastre la promovarea politicii de securitate a Alianței s-a extins şi dincolo de spațiul din bazinul Mării Negre. Militarii din Forțele Navale Române au participat, începând cu anul 2005, la misiuni și operații NATO în Marea Mediterana, Golful Aden, Oceanul Indian și Afganistan, pentru asigurarea securității membrilor Alianței.”transmit Forțele Navale.

Fregata „Regina Maria” a deținut, în luna septembrie a acestui an, comanda Operației NATO „Sea Guardian”, desfășurată în Marea Mediterana, și a executat misiuni de monitorizare a traficului maritim și de combatere a acțiunilor teroriste în pe flancul sudic al Europei, iar puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” participă, în perioada octombrie – decembrie 2021, la Operația Uniunii Europene „EUNAVFOR MED IRINI”, pentru impunerea embargoului armelor în largul coastelor libiene, în bazinul mediteranean.

Potrivit Forțelor Navale în anul 2021, navele militare românești care fac parte din pachetul de forțe navale pus la dispoziția NATO au fost integrate de șase ori în grupări navale permanente ale Alianței și au executat, peste 130 de zile, misiuni în Marea Neagră și Marea Mediterana. Anul acesta, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” a făcut parte, de trei ori, din gruparea navală permanentă a NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), iar fregata „Regina Maria” a participat, tot de trei ori, la misiunile grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2).

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentNoua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Franța și Portugalia intră în zona roșie
Articolul următorAmenzi de peste 160.000 de lei pentru abandonarea deșeurilor pe domeniul public