Fregata „Regele Ferdinand” a intrat, de vineri, sub comanda NATO, în cadrul Operației Sea Guardian, după ce, timp de aproximativ o săptămână, a participat la exercițiul multinațional de luptă antisubmarin „Mavi Balina”, organizat de Turcia.

„În conformitate cu angajamentele asumate de țara noastră față de partenerii din Alianță, din pachetul de forțe pus la dispoziția NATO face parte și fregata Regele Ferdinand, Forțele Navale Române contribuind astfel la susținerea eforturilor de asigurare a securității și stabilității regionale”, au transmis reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale.

După terminarea antrenamentelor planificate în cadrul Exercițiului „Mavi Balina 18”, organizat de Turcia, nava militară românească a intrat vineri, 5 octombrie, ora 00.00, sub comanda Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM) și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană, în cadrul Operației Sea Guardian.

Operația Sea Guardian a fost lansată ca urmare a deciziilor luate la Summit-ul NATO de la Varșovia din anul 2016, pentru descurajarea unor amenințări la adresa partenerilor din Alianță.

Cei 240 de militari de la bordul fregatei „Regele Ferdinand” vor executa misiuni de supraveghere a traficului naval în Marea Mediterană, demonstrând astfel faptul că țara noastră este un furnizor de securitate care deține platforme operaționale dislocabile în diferite zone instabile de pe glob, acolo unde se impune prezența militară a NATO pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate.

 „Regele Ferdinand” este însoțită și de un elicopter Puma Naval și o grupă de militari ai Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale. Fregata își va încheia misiunile în Mediterana la sfârșitul lunii octombrie, când va reveni în țară.

Articolul precedentUn polițist de frontieră s-a împușcat în cap, la Luncavița
Articolul următorPentru ca toată lumea să poată vota la referendum, SEP lucrează și în week-end