Ne bucurăm de un septembrie neobișnuit de frumos, nu numai noi, ci si copacii. În multe zone, parcă e primavară, pentru că pomii au înflorit din nou, iar pe câmpuri au răsărit floarea soarelui, mazărea și grâul.

E semn de toamna lungă și blândă, spun localnicii și chiar dacă nu vom culege fructe în urma florilor, măcar ne bucurăm de ele.

Exista și o explicație pentru fenomenul mai puțin obișnuit. Se întamplă în special în momentul în care se însumează  temperaturi ridicate timp de mai multe zile, și cum, temperaturile au trecut de 20 de grade ziua și 10 grade noaptea, acești arbori au dezvoltat mugurii florali și au început să înflorească.

Între Agigea și Techirghiol, câmpurile s-au umplut de floarea soarelui, iar agricultorii au rămas foarte mirați când au văzut. Floarea soarelui a fost cea mai rapidă: a incolțit, a înflorit și are deja semințe.

Pe malul lacului Techirghiol, au înflorit corcodușii, iar în municipiul Constanța, salcâmii.

Vremea neobișnuit de caldă, îi ingrijorează pe specialiști, acest fenomen este dăunător pentru pomi, îi vulnerabilizează. La primul ger  toate florile vor cădea și recolta de fructe e compromisă. La Stațiunea de Cercetări pomicole de la Valul lui Traian, horticultorii urmăresc în fiecare zi ce se întâmplă cu piersicii și caișii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentFC Viitorul părăsește Youth League
Articolul următorFITIC 2019, gata de start! Programul complet al festivalului