30 noiembrie este zi de sărbătoare legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.

La manifestările religioase din acest an nu pot participa decât persoanele care au domiciliul în comuna Ion Corvin unde se află Peştera Sfântului Apostol Andrei, după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a interzis pelerinajele religioase pentru cei din alte localităţi după ce incidenţa la nivelul judeţului a trecut de 3.. Au avut voie să ajungă numai locuitorii comunei. Măsura a fost aspru criticată de arhiepiscopul Tomisului, care a atacat-o în instanță, fără succes însă.

Maşini cu oameni din alte localităţi au sosit Peştera Sfântului Apostol Andrei, iar aceştia au fost verificaţi de către forţele de ordine. Peste 130 de jandarmi şi poliţişti asigură măsurile de ordine publică la această ceremonie religioasă.

Mai multe autospeciale ale poliției alături de jandarmerie asigură controlul, înainte de ajungerea credincioșilor la mănăstire.

În peștera Sfântul Andrei nu este permis accesul enoriașilor, iar cei care vor să se roage o fac la intrare.

ÎPS Teodosie a ajuns la mânăstirea din Ion Corvin, însoțit de un sobor numeros de preoți. „Mă bucur că românii mi-au ascultat îndemnul și au venit aici. Cei care sunt acasă ne pot urmări pe Facebook și se pot ruga împreună cu noi. Dacă nu au putut ajunge aici, ajunge Harul lui Dumnezeu la ei”.

”Din informaţiile transmise de către coordonatorul dispozitivului de ordine publică, slujba organizată sub auspiciile Arhiepiscopiei Tomisului la mănăstirea Sfântul Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, s-a desfăşurat fără incidente, la eveniment fiind prezenţi permanent, în dinamică, circa 300 de persoane”, a declarat prefectul Coşa,

Conform datelor centralizate de forţele de ordine, la slujba religioasă ar fi participat aproximativ 150 de membri ai clerului bisericesc, circa 120 de credincioşi sosiţi individual, 20 de voluntari prezenţi pentru serviciile de catering şi membri ai unei delegaţii creştine sosiţi cu opt microbuze de câte opt locuri.

 

Imagine

Imagine

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentSenator Tit-Liviu Brăiloiu “Fie ca luminata zi a Sfântului Apostol Andrei să deschidă cetățenilor municipiului și județului nostru poarta unui viitor mai bun, mai sigur”
Articolul următorCOVID UPDATE: 3.826 de noi infectări şi 138 decese, raportate astăzi