Descoperire la malul marii. Restauratorii Cazinoului din Constanța au găsit printre ziduri, nu numai schiţele folosite de deţinuţii care au renovat clădirea în 1950, dar și un mesaj. S-a intamplat in timpul lucrarilor de reabilitare a clădirii monument. 

A fost nevoie de aproape 10 ani pentru ca simbolul de la malul mării să intre într-un amplu proces de reabilitare. Iar la scurt timp după demararea lucrărilor, cladirea avea să le ofere constructorilor primele surprize. Mai intai a fost o ferastră în formă de scoică ascunsă în spatele unui perete. Apoi, zilele trecute, constructorii au gasit  documente ascunse de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului, în anii „50.

“Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin.
Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”.
Este mesajul emoționant găsit între zidurile Cazinoului din Constanța, un  strigăt de ajutor, scris de 14 dintre cei 100 de deținuți care au lucrat în anii 1950 la  renovarea Cazinoului  după bombardamentele  din cel de-al  Doilea Război Mondial.  O mărturie  pentru viitor, scrisă pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, mesajul este dovadă incontestabilă a trecutului,  lăsat cu speranța că într-o zi, familiile și prietenii vor ști că pe 31 decembrie 1951 acești oameni au lucrat la reclădirea Cazinoului.
“Este un sentiment înduioșător, este la fel ca atunci când găsești în mare sau ocean câte un bilețel într-o sticlă. Vorbim despre niște oameni care nu știau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduși aici parcă spre exterminare, mulți dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu știau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă și iată că astăzi legenda devine un adevăr. Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decoperată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viață așa că s-au gândit să scrie niște gânduri simple și s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Știm că unul dintre ei era din Arad, despre alții nu știm nimic,” arhitect Radu Cornescu.

Fereastra scoică dinspre mare din sala de spectacole a Cazinoului, construită în oglindă cu cea dinspre Acvariu, a fost zidită în anii 1950 pentru construcția unei noi încăperi. Echipa de restauratori a decis ca în cadrul lucrărilor care se desfășoară în prezent să repună în valoare această fereastră, o opera de artă proiectată de arhitectul Daniel Renard.
Restaurarea Cazinoului costă 56 de milioane de lei și ar trebui să dureze cel mult doi ani. La capătul celor doi ani, Cazinoul va fi redat circuitului public.

Imagine

Articolul precedent249 de cazuri de coronavirus în județul Constanța. Vezi situația la nivel național
Articolul următorPropunerile de relaxare începând cu data de 15 mai