România a preluat, joi, 16 ianuarie, comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor Standing NATO Mine Counter Measures Group 2.
Minele marine sunt ucigașii tăcuți ai mărilor. Sunt încărcături explozive uriașe amplasate sub apă, care detonează la cea mai mică atingere. Deflagrația este devastatoare pentru orice navă militară sau civilă. Minele pot fi folosite de către aeronave, nave de suprafață și submarine.
Jeanette Morang, comandantul Fortelor Navale de Suprafața NATO :”O mină marină este foarte periculoasă pentru că este greu de detectat și este mortală. Fără acești vânători de mine, n-am putea să intrăm sau ieșim în siguranță din porturi sau din mări necunoscute”.
Sectorul nord-vestic al Mării Negre se intersectează cu linii de transport maritim,si porturi de o importanță economică majoră: Constanța, Varna sau Burgas. Litoralul romanesc al Marii Negre este frecvent împovărat de vreme cețoasă. În logica militară, ceața este un mediu ideal pentru operațiuni de plantare a minelor marine.
Alianța NATO a creat o forță navală de vanatoare a minelor marine. Sunt nave specializate in asemenea misiuni, din diferite tari, iar România trece la comanda ei începand de astazi.
Misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie – iunie 2020, care vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană, vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO.
„Misiunea principală a grupării NATO de luptă împotriva minelor, este tocmai de a asigura libertatea de navigație în principalele porturi, pe principalele căi de comunincații în bazinul Mării Meditarane, in Marea Egee, Marmara și în Marea Neagră” a declarat viceamiral Alexandru Mârșu,comandantul Forțelor Navale
Grupul Permanent al NATO pentru Contramăsuri împotriva Minelor va părăsi portul Constanța luni, și va rămâne activ în misiune internațională vreme de 6 luni.