Moscheea Regala Carol I

Dobrogea, cea mai estică provincie istorică a României depozitează un întreg tezaur de destinaţii în care-și pot căuta strămoșii atâtea seminții. O Dobroge multietnică şi multiconfesională, la un moment dat cu circa 18 etnii,  ce nu a cunoscutconflicte interetnice sângeroase de mari proporţii şi în care nu au fiinţat, nici măcar efemer, partide pur etnice sau pe baze pur religioase.

Lăcaşurile de cult musulmane, prezente într-un număr semnificativ,  reprezintă adevărate monumente de arhitectură cu un important potenţial turistic și de o importantă valoare istorică.

 Moscheea Regală „Carol I”.  Este amplasată în zona peninsulară a Constanţei, pe locul vechii geamii Sultan Mahmud (Mahmudie, 1823). Monumentul istoric şi de arhitectură a fost construit din iniţiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană locală. Edificiul reprezintă o îmbinare a stilului egipteano-bizantin cu elemente arhitecturale româneşti la construirea căruia s-au folosit, pentru prima dată în România, betonul armat şi cărămida.

Principalul edificiu din Dobrogea al cultului musulman, este opera arhitectului Victor G. Ştefănescu şi a inginerului Ion Niculcea, coordonatorul lucrărilor. Cupola mare şi minaretul (înalt de 40 de m, cu 140 de trepte în spirală) sunt executate din beton armat. Construcţia are 460 m², suprafaţă pe care sunt dispuse curtea interioară, pronaosul şi sala de rugăciune.

Spre sud, pe locul păstrat de la geamia Mahmudie, este amplasat mihrabul (altarul), construit în stil maur, cu decoraţie în stalactite policrome. În dreapta se află minberul de unde imamul (preotul musulman) ţine predica, iar in stânga este vaaz kursusu-amvonul mic. Covorul, dăruit de sultanul Abdul-Hamid al II-lea geamiei de pe insula Ada Kaleh, a fost adus în 1965. Are 16 x 9 m şi a fost lucrat manual, timp de 17 ani, la atelierele Hereke din Turcia.

 Geamia Hunchiar.  Ca multe alte edificii din centrul vechi, geamia Hunchiar, cea mai veche din Constanţa (1868), este monument de patrimoniu şi cu valoare arhitecturală. Ctitorită de sultanul Abdul-Aziz (1861-1876), geamia îi poartă numele, fiind cunoscută şi ca Aziziye. Minaretul înalt de 24 m şi zidurile masive (85 cm grosime) sunt ridicate din blocuri de piatră cioplită. Mihrabul este decorat cu faianţă specială, lucrată în Turcia, inscripţionată cu versete din Coran.

 

Geamia Abdul-Medgid – Medgidia. Situată în centrul municipiului, geamia este cea mai veche clădire din Medgidia. Sala de rugăciune este spaţioasă, cu o înălţime apreciabilă, având dispuse, pe trei laturi, coloane din lemn care susţin galeriile pentru femei. S-au păstrat multe detalii originale ale construcţiei: plafonul şi mobilierul din lemn de cedru, balconul, stâlpii, mihrabul, minberul.

 A fost ridicată din porunca sultanului Abdul-Medgid (1839-1861) pentru locuitorii turci şi tătari ai fostei comune Kara Su (apă neagră). Autorităţile otomane s-au implicat în realizarea geamiei, iar construcţia a fost terminată în anul 1860. Edificiul ridicat în stil neoclasic specific arhitecturii islamice a fost clădit din marmură şi piatră de calcar. Minaretul are 25 m înălţime, scară în spirală şi balcon circular.

Geamia Ali Gazi Paşa – Babadag.  Amplasată în centrul oraşului Babadag, geamia a fost construită la începutul secolului al XVII-lea pe timpul sultanului otoman Mehmet al III-lea. Curtea geamiei adăposteşte monumentul funerar unde odihneşte ctitorul său, generalul oştirii Ali Gazi Paşa, casa imamului şi cişmeaua alimentată direct de un izvor.

Monumentul istoric şi de artă musulmană, unul dintre cele mai interesante din Dobrogea, atrage atenţia prin dimensiunile apreciabile (15 x 21 m), pridvorul monumental cu arcade şi minaretul înalt de 21 de metri. În peste 400 de ani de existenţă, geamia a suferit distrugeri, modificări şi mai multe restaurări – cea mai recentă în anul 2007.

Geamia Aziziye – Tulcea, este situată la capătul estic al falezei Dunării, nu departe de fostul palat administrativ al sangeacului Tulcea (Conacul Paşei) azi, Muzeul de Artă. Sala de rugăciune este amplă, are iluminare naturală asigurată de 32 de ferestre şi balcon din lemn pe trei laturi. Pe lângă geamie a mai funcţionat şi o şcoală turcă. Aceasta avea sediul în imobilul apropiat, construcţie păstrată până astăzi.

A fost ridicată în anul 1863 pe timpul sultanului Abdul-Aziz de la care provine şi numele edificiului religios. Construcţia are plan dreptunghiular, este realizată din piatră, cărămidă şi lemn, având ziduri groase de 85 de cm. În anul 1897, prin contribuţia Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, este refăcut minaretul dărâmat al geamiei.

 

Ansamblul geamiei Esmahan Sultan – Mangalia.  Geamia Esmahan Sultan este cel mai vechi locaş de cult musulman din Dobrogea, edificiul fiind ridicat (sec. XVI) în memoria sultanului Selim al II-lea (1566-1574) de fiica acestuia, prinţesa Esmahan. Monumentul istoric şi de artă musulmană, construit în stil maur, este înconjurat de un cimitir vechi de peste 400 de ani.

Zidurile şi minaretul au fost clădite din blocuri de piatră cioplită care provin din ruinele oraşului antic Callatis.  În ultimele decenii ansamblul – geamie, minaret, cimitir – a suferit mai multe renovări, iar o amplă şi completă restaurare s-a realizat în anul 2008.

Foto: Mircea Stoian /www.casafotoplus.ro

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentAvarie R.A.D.E.T. Zona Inel 1, fără căldură și apă caldă
Articolul următorFOTO VIDEO| Vreme perfectă pentru plimbare la malul mării