„Marele Război la porțile Constanței”, eveniment cultural organizat sub egida Centenarului România 100, marchează, la Constanța, o premieră. Scenariul evenimentului prevede momente de reconstituire istorico-artistică, ce se vor desfășura în Centrul Istoric al Constanței,vineri, 15 noiembrie, de la ora 15.00.

Armata Română alungă Armata Germano-Bulgară din fața Palatului Regal ( fosta clădire a Curții de Apel). Armata Germano-Bulgară se retrage către „Palatul Poștei” (din perioada 1918) actuala clădire a Muzeului de Artă Populară. În parcul din fața muzeului au loc scene de luptă în urma cărora Armata Germano-Bulgară se va retrage pe Bulevardul Tomis în direcția Piața Ovidiu. După eliberarea ”Palatul Poștei”, Armata Română arborează în balconul muzeului drapelul Regatului României. Armata Română urmarește Armata Germano-Bulgară pe Bd. Tomis înspre Piața Ovidiu, având loc mai multe scene de luptă. Armata Germano-Bulgară urmărită de Armata Română intră în Piața Ovidiu și desfășoară ultima scenă de luptă. Armata Germano-Bulgară se retrage urmarită de Armata Română pe strada din fața Moscheiei Carol I. În momentul ieșirii din Piața Ovidiu spre Moschee Carol I, se finalizează toate scenele de luptă.

După încheierea  momentelor de reconstituire istorică, soldații români, germani și bulgari, încolonați într-un singur pluton, revin în Piața Ovidiu pentru o poză de grup împreună cu asociațiile participante și pentru o sesiune foto cu spectatorii participanți la acest eveniment, după care vor părăsi Piața Ovidiu într-un marș cu torțe pe bulevardul Tomis până la Lupoaică. Pentru a evita deplasarea unei mase mari de spectatori pe  traseu,  anunțul privind începerea acestuia a fost stabilit pentru ora 15.30 în Piața Ovidiu, acolo unde se va desfășura începând cu ora 16.00 scena finală de luptă.

În intervalul orar 15.30 -16.00 , în Piața Ovidiu, vor fi prezentări de costume tradiționale: Asociația Cusături Dobrogene – Colecția Etnografică Eugenia Catargiu, Comunitatea Elenă Elpis Constanța, Suvenir din Dobrogea, Tradiții Aromâne Vanghilizo, Uniunea Armenilor Constanța, Uniunea Turcă din România.

În preajma Zilei Naționale a României, 1 Decembrie, imaginile vor fi vernisate în cadrul unei expoziții omagiale, de cinstire a memoriei eroilor ce au înfăptuit Marea Unire.

 

Articolul precedentUn bărbat a murit după ce a intrat cu mașina într-o autocisternă, la Lipnița
Articolul următorVIDEO| Aniversare la SSC Farul. La mulți ani, Petre Grigoraș!